O ΔΗΚΤΗΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα γιορτάζει η παγκόσμια ναυτιλία

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα της παγκόσμιας ναυτιλίας και η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της. Με τη δραστηριότητά της και τα οικονομικά μεγέθη της θεωρείται «πυλώνας της εθνικής οικονομίας». Εξάλλου, τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: το 2007 θα εισρεύσουν στη χώρα 15 δισ. ευρώ ως ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Ο υπό ελληνική διαχείριση στόλος είναι πρώτος και αντιπροσωπεύει το 16,9% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt. Οι Ελληνες εφοπλιστές διαχειρίζονται το 19,7% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων (chemical and product carries, crude oil) και το 23,2% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην σε dwt. Τα ελληνόκτητα πλοία υπό σημαίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποτελούν το 48,2% σε dwt της κοινοτικής ναυτιλίας. Υπάρχει, όμως και κάτι άλλο: Είναι η ισχύς που προσφέρεται στην Ελλάδα ώστε αξιοποιώντας τη λεγόμενη ναυτική διπλωματία να προωθεί τις εθνικές θέσεις διεθνώς. Η ναυτιλία μας αποτελεί και ένα ακόμη παράδειγμα προς μίμηση: δείχνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε κλάδου και τα οφέλη που μπορεί να έχει η εθνική οικονομία όταν οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα απελευθερωμένο και ανταγωνιστικά, υγιές περιβάλλον.

Ενεση στην εμπορευσιμότητα

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς προχώρησε μέσα στην εβδομάδα στην αναμόχλευση του μετοχικού της κεφαλαίου σε ποσοστό 10%, αλλάζοντας και θεματοφύλακα.

Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο από τη διοίκηση του Χ.Α. και τον οίκο Ftse να προβιβασθεί στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ανάλογες κινήσεις είχαμε από αρκετές εισηγμένες, αφού σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση που λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος εμπορευσιμότητας για το τελευταίο εξάμηνο.

Δημοσιότητα από συμφέρον

Μπαράζ ειδήσεων από την Καλπίνης τις τελευταίες ημέρες, η οποία αποφάσισε έπειτα από μία μακρόχρονη σιωπή να τροφοδοτεί με ενημέρωση το επενδυτικό κοινό. Η στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της εταιρείας, θα πρέπει να αποδοθεί στην προσπάθεια της επιχείρησης να διαθέσει μέσω placement σε ξένους και Ελληνες επενδυτές περί το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου. Χθες η εταιρεία προέβη στην εκτίμηση ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2007 θα φθάσει τα 185 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί στα 10,5 εκατ. ευρώ.

Δυσκολίες για τον Σαουίρις

Η France Tlcom σκέφτεται να κάνει προσφορά για το 20% της Weather Investments, της εταιρείας που ελέγχει μεταξύ άλλων και τη Wind Hellas. Σημειωτέον ότι ο κ. Naguib Sawiris, μεγαλομέτοχος της Weather Investments, αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και γι’ αυτό βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης της πώλησης του 30% της εταιρείας σε επενδυτικούς ομίλους (Blackstone, Texas Pacific Group και Permira). Ωστόσο τα 2,5 δισ. ευρώ που θεωρεί ως εύλογο τίμημα για το 30% δεν βρίσκουν μεγάλη απήχηση.

Η εξωστρέφεια του leasing

Αν και το ελληνικό leasing θεωρείται πλέον ώριμο, όπως το χαρακτηρίζουν οι μεγάλοι και άρτι αφιχθέντες στον ευρύτερο τραπεζικό χώρο γαλλικοί όμιλοι, ωστόσο ο αγώνας για τη διεκδίκηση νέων μεριδίων δίνεται σε καθημερινή βάση. Εκτός από τα νέα προϊόντα και την επιθετική τιμολογιακή πολιτική -όπου και από όποιον αυτή είναι εφικτή-, το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στο εξωτερικό. Ετσι, εκτός από τα Βαλκάνια, όπου αρκετές ελληνικές εταιρείες leasing έχουν πάει, η Ουκρανία αλλά και η Αίγυπτος είναι σοβαροί γεωγραφικοί στόχοι. Μάλιστα, η στήλη πληροφορείται ότι στην Αίγυπτο μεγάλος (που παλαιότερα ήταν… μεγαλύτερος) του κλάδου, είναι πολύ κοντά, καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι προχωρημένες και σύντομα θα έχουμε νέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή