ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήξη θητείας για τον πρόεδρο του Χ.Α.

Τον Οκτώβριο λήγει η τριετής θητεία του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρου Καπράλου. Ο μάνατζερ της Εχαε δεν έχει εκφράσει -τουλάχιστον δημοσίως- την επιθυμία του να αποχωρήσει, καθώς η περίοδος που έρχεται είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το χρηματιστήριο, αφού και μόνο η ισχύς της κοινοτικής οδηγίας MiFiD από τη 1η Ιανουαρίου 2007 θα αλλάξει το σκηνικό στις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες, μόνο η Αγγλία είναι ήδη έτοιμη να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο τη ΜiFiD.

Μερικά απλά πράγματα

Η περσινή εμπειρία που είχαμε στο 1ο road show στο Λονδίνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, απέδειξε ότι οι ξένοι θεσμικοί, ζητούν απλά πράγματα από τους επιχειρηματίες. Καταρχήν θέλουν να γνωρίζουν το business plan των εισηγμένων σε γραπτή μορφή και όχι στα λόγια, ζητούν αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη και ταυτόχρονα προτρέπουν τους Ελληνες επιχειρηματίες να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους καθώς θεωρούν ευτύχημα ότι έχουν προβάδισμα στη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Παρακολουθούν στενά

Η μείωση των αποθεμάτων σίτου στην Ουκρανία, η περίοδος ξηρασίας σε μεγάλους σιτοβολώνες του πλανήτη όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, οδηγεί την τιμή του προϊόντος στις αγορές εμπορευμάτων σε νέα ιστορικά υψηλά. Η επίπτωση είναι άμεση στις ελληνικές αλευροβιομηχανίες με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος στο ψωμί. Οι διοικήσεις των εισηγμένων αλευροβιομηχανιών (Λούλης, Χατζηκρανιώτης, Σαραντόπουλος) παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις καθώς προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους πορεία.

Σε αναμονή

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ο όμιλος Μυτιληναίου θα γνωρίζει την τύχη της προσφοράς που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την απόκτηση της τοπικής εταιρείας αλουμινίου Aluminij Mostar. Η τιμή εκκίνησης για την εξαγορά της βοσνιακής εταιρείας αλουμινίου έχει ορισθεί στα 110 εκατ. ευρώ.

Εκτός της ελληνικής επιχείρησης, έχουν υποβάλλει προσφορά η ρωσική επιχείρηση EN+Group και η Ελβετική εταιρεία Glencore.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή