Ενα θρίλερ σε εξέλιξη στην Ευρώπη

Ενα θρίλερ σε εξέλιξη στην Ευρώπη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει το θρίλερ της εξαγοράς της ολλανδικής τράπεζας ΑΒΝ Amro Bank από το κονσόρτσιουμ που έχουν συστήσει η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS), η ισπανική Santander και η βελγο-ολλανδική Fortis. Κι αυτό γιατί η τελευταία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι δεν προτίθεται να καλύψει το 100% της συμμετοχής της για την ολοκλήρωση του project.

Το γεγονός αυτό -αν βεβαίως η «απειλή» της Fortis πραγματοποιηθεί- αλλάζει τα δεδομένα του deal, καθώς μεταβάλλονται οι όροι της προσφοράς και το beat γίνεται ασφαλώς πιο αδύναμο. Στα 24ωρα που ακολούθησαν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών εταίρων, ήταν συνεχείς, αλλά νεότερη εξέλιξη, επισήμως τουλάχιστον, δεν δρομολογήθηκε.

Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχυθεί η θέση του έτερου υποψηφίου αγοραστή της ΑΒΝ Αmro Bank, που είναι η βρετανική Barclays. Οσοι παρακολουθούν το σίριαλ από το ξεκίνημά του, θα θυμούνται ότι ήταν αυτή άλλωστε που άνοιξε πρώτη τον κύκλο των προσφορών για τον ολλανδικό κολοσσό, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η προσφορά του κονσόρτσιουμ.

Στόχος εξαγοράς

Για την Barclays όμως η κατάληξη της ιστορίας αυτής θα είναι πολύ κρίσιμη. Αν τελικώς δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τον έλεγχο της ΑΒΝ Amro, τότε είναι πολύ πιθανό να μετεξελιχθεί η ίδια, στο άμεσο μέλλον, σε στόχο επιθετικής εξαγοράς.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ξένοι αναλυτές και το γεγονός από μόνο του αποδεικνύει πόσο ρευστή είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό στερέωμα.

Στο μεταξύ, το κύμα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, στον τραπεζικό κλάδο, φαίνεται πλέον να παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Κι αυτό γιατί λίγα μόλις 24ωρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ABN, έγινε γνωστό ότι ετοιμάζεται μεγάλο beat και στη Γερμανία. Αυτή τη φορά μεταξύ τοπικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία, όμως, στη Γερμανία κατέχουν πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς και κάθε άλλο παρά αμελητέες ποσότητες θεωρούνται. Αν η συμφωνία επιτευχθεί, τότε τα δεδομένα της εκεί αγοράς αλλάζουν άρδην.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή