Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ ην ώρα που η ολλανδική τράπεζα ΑΒΝ Amro Bank ετοιμάζεται να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και η αμερικανική AmericaExpress αλλάζει χέρια, στην Ελλάδα η συζήτηση για τον επόμενο γύρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα εξακολουθεί να γίνεται σε επίπεδο ψιθύρων. Τα σενάρια, που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαψεύδονται συνήθως έπειτα από λίγο καιρό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι «για να αλλάξει κάτι στο σημερινό τοπίο θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία».

Τι εννοούν

Το Δημόσιο εξακολουθεί να διαθέτει ακόμα και σήμερα πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι αυτό ουσιαστικά που θα αποφασίσει για την τύχη της Τράπεζας Αττικής.

Κατά συνέπεια, θα είναι αυτό που θα κρίνει, εν πολλοίς, πότε είναι η ώρα για την αλλαγή των δεδομένων στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο. Κι αναλόγως από το πού «θα δώσει το δαχτυλίδι» – στην περίπτωση του Τ.Τ. για παράδειγμα – θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό οι νέοι συσχετισμοί στην αγορά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει «γραμμή» κι άποψη σχετικά με το θέμα. Επιμένει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η είσοδος ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, προκειμένου να επενδύσουν στον κλάδο και θα προκρίνει, μέχρι τέλους, αυτή τη λύση. «Πιστεύει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός» τονίζουν άνθρωποι που είναι κοντά στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, για παράδειγμα ότι ακόμα κι αν αποφασισθεί η επιλογή στρατηγικού εταίρου για το Τ.Τ., θα προτιμηθεί κάποιος ξένος ενδιαφερόμενος, παρά κάποιος Ελληνας. Αυτό προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ελληνικών ομίλων που ενδιαφέρονται για την περίπτωση, αλλά στο υπουργείο Οικονομίας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναιρέσουν αυτή τη θέση τους. Αντιθέτως, θα πράξουν, όπως ισχυρίζονται, όπως και στην περίπτωση της Εμπορικής.

Ενδεχόμενες ανατροπές

Αν αυτό επιβεβαιωθεί και στην πράξη, τότε σημαντικές ανατροπές στη σημερινή τραπεζική ιεραρχία, από πλευράς μεριδίων αγοράς, δεν θα πρέπει να αναμένονται.

Αν όμως το «παιχνίδι» ανοίξει για όλους, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν. Και οπουδήποτε αλλού εκτός της Εθνικής καταλήξει το Τ.Τ., τότε το σύστημα θα βρεθεί προ ανατροπών.

Σε πρώτη φάση, πάντως, το ποσοστό του Δημοσίου στο Ταμιευτήριο θα πέσει στο 35%, γεγονός το οποίο συνεπάγεται νέο placement στο προσεχές διάστημα. Επίσης, θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στην ΑΤΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί στο 51%, ενώ δεν έχει ξεκαθαρισθεί τι θα γίνει στο μέλλον. Προς το παρόν ισχύει η δέσμευση που είχε αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην έναρξη της πρώτης τετραετίας της κυβέρνησής του. Τότε, συγκεκριμένα, είχε πει ότι η ΑΤΕ θα εξακολουθήσει να ανήκει στον δημόσιο τομέα και δεν θα απεμπολήσει τους σκοπούς της, της παροχής κοινωνικής προστασίας προς τους αγρότες. «Σενάρια για να μειωθεί το ποσοστό που ελέγχει το κράτος κάτω από το 51% δεν υφίστανται. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση» επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σενάρια, που έρχονται και παρέρχονται, αναφορικά με το ενδεχόμενο σύμπραξης της Εθνικής με την Alpha Bank, στην πράξη όλα έχουν διαψευσθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή