Το Χ.Α. φλερτάρει με τα υψηλά 86 μηνών

Το Χ.Α. φλερτάρει με τα υψηλά 86 μηνών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση του εννεαμήνου του 2007 βρίσκει το Χρηματιστήριο της Αθήνας να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά των τελευταίων 86 μηνών (5.118 μονάδες).

Το Χρηματιστήριο στις δέκα συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, επέδειξε σταθερά ανοδική πορεία, καθώς ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη σχεδόν +5% ( 239,3 μονάδες), ενώ από την αρχή του έτους η ποσοστιαία αύξηση ξεπερνά το +15%. Οι βασικοί παράγοντες της ανόδου της αγοράς αναλύονται ως εξής: α) η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων προς τη κυβέρνηση Καραμανλή για συνέχιση και επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, β) η επιτάχυνση των εξελίξεων στον ΟΤΕ, καθώς η παραίτηση Μαρτιγόπουλου ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική συγχώνευση με τη Cosmote, γ) η επαναδραστηριοποίηση των εγχωρίων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, καθώς από τον Αύγουστο παρατηρείται ενεργοποίηση κωδικών και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση και δ) η βελτίωση του κλίματος σε Ευρώπη και Αμερική που συνοδεύεται από την επάνοδο των νέων εξαγορών και εμπορικών συμφωνιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, η Αθήνα τη νέα εβδομάδα που συμπίπτει με την έναρξη του Οκτωβρίου, θα ζητήσει κατεύθυνση από τη πορεία των διεθνών αγορών αλλά και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε πολλά μέτωπα των πρώην ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στην αγορά. Για παράδειγμα, η επενδυτική κοινότητα περιμένει τα επενδυτικά προγράμματα σε ΟΛΠ, ΟΛΘ αλλά και τις κινήσεις placement από ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει το θέμα της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί για το νέο οικονομικό έτος την εισαγωγή στο Χ.Α. του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της ΔΕΠΑ.

Μεσοπρόθεσμα, τα κέρδη εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς έχουν καλή ανάπτυξη, ενώ η υπερβάλλουσα ρευστότητα αναμένεται να διοχετευθεί αυξανόμενη σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης επιτρέποντας νέο κύμα αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου το επόμενο δωδεκάμηνο. Τα έως τώρα εταιρικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ οι μεταλλουργικές και οι τράπεζες διατηρούν καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταδιακά θα ευνοούνται, από την ανάπτυξη, περισσότερο εταιρείες λιανικού εμπορίου, ναυτιλίας, καλλυντικά, και γενικά επηρεάζεται θετικά από την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Αθήνα, όπως και οι υπόλοιπες διεθνείς αγορές, έχουν εισέλθει στον 5ο χρόνο ανοδικής πορείας και όπως κάθε φορά, η παρούσα ανοδική κίνηση συνοδεύεται με πολλαπλασιασμό των επενδεδυμένων κεφαλαίων σε πρωτοφανή επίπεδα. Η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητα, με την άνοδο των επιτοκίων περιορίζεται από το carry-trade και άλλα σύγχρονα «δομημένα» προϊόντα. Οι «ενάρετοι κύκλοι» των χρηματιστηρίων είναι και συχνότεροι και μεγαλύτερης διάρκειας. Αλλά όταν η ψυχολογία είναι απόλυτα θετική και το κέρδος φαντάζει εύκολο, η πράξη λέει ότι τότε η δημιουργία και η διακράτηση υπεραξιών γίνεται δυσκολότερη. Υπάρχει υπερεπάρκεια κεφαλαίων τα οποία βιάζονται να δημιουργήσουν αποδόσεις, με αποτέλεσμα να ωθούν τις αγορές ανοδικά, ξεπερνιούνται τα fundamentals και τα χρηματιστήρια κινούνται με βάση τα flows. Οι μετοχές δεν είναι φθηνές, το P/E και οι λοιποί δείκτες υπερβαίνουν τους ιστορικούς μέσους όρους και οι επενδυτές αρέσκονται σε τοποθετήσεις, που τους εκθέτουν σε υψηλότερο ρίσκο, με σκοπό τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

Οπως τονίζουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών στη διαδικασία επιλογής μετοχών, θα πρέπει να στρέφουμε την προσοχή μας και στην ικανότητα των διοικήσεων να διαχειρισθούν με επιτυχία τα μεγαλύτερα μεγέθη των εταιρειών τους, όπως αυτά προέκυψαν μετά μία τετραετία αυξημένων επενδύσεων και κερδοφορίας. Η στελέχωση των διοικητικών τους συμβουλίων με άτομα που έχουν γνώσεις και εμπειρία, ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στη χάραξη της στρατηγικής σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, όπως αυτά που πορεύονται αρκετές εισηγμένες εταιρείες, θα είναι παράγοντες που θα καθορίσουν την πετυχημένη ή όχι πορεία τους και τα επόμενα χρόνια και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες υπεραξίες για τους μετόχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή