Υποστήριξη πολιτιστικών ενεργειών από την Ε.Ε.

Υποστήριξη πολιτιστικών ενεργειών από την Ε.Ε.

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοινώθηκαν νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο στήριξης του προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013». Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα, η πρόσκληση στηρίζει σχέδια διατομεακού χαρακτήρα, δηλαδή σχέδια με δράσεις που θα περιέχουν ένα ή περισσότερους από τους πολιτιστικούς τομείς:

– Εικαστικά

– Παραστατικές τέχνες

– Μουσική

– Πολιτιστική Κληρονομιά

– Νέες τεχνολογίες

– Αρχιτεκτονική

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη ενός κοινού πολιτιστικού χώρου για τους Ευρωπαίους, που να βασίζεται σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της ανάπτυξης της πολιτιστικής συνεργασίας των δημιουργών, των πολιτιστικών φορέων και των πολιτιστικών οργανισμών στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με σκοπό να ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς από τα 25 κράτη-μέλη της Ε.Ε., από τις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), από τις χώρες υπό ένταξη στην Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία), από τις υποψήφιες χώρες (Τουρκία, Κροατία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και, με ειδικούς όρους, το Κοσσυφοπέδιο).

Ολα τα σχέδια κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποκλείονται από αυτήν την πρόσκληση.

Για όλους τους τομείς, η οργάνωση συνεδρίων, διασκέψεων ή σεμιναρίων και η παραγωγή CD-ROM δεν εκλαμβάνονται ως ενέργειες προτεραιότητας.

Οπως επισημαίνεται και στο site του Πολιτιστικού Σημείου Επαφής της Ελλάδος, η Επιτροπή θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις που προωθούν το διαπολιτισμικό διάλογο και προβλέπουν σχετικές δράσεις μέσα στο 2008 το οποίο έχει ανακηρυχθεί επίσημα ως «Ευρωπαϊκό Ετος Διαπολιτισμικού Διαλόγου».

Ειδικά για το 2008 Β>

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει:

– Ογδόντα ενέργειες πολιτιστικής συνεργασίας με μέγιστη διάρκεια έως 24 μήνες και με ετήσιο προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ (ΣΚΕΛΟΣ 1.2.1). Στις ενέργειες συνεργασίας είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις (3) διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για κάθε σχέδιο η κοινοτική στήριξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του προϋπολογισμού της πρότασης και πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 50.000 ευρώ και 200.000 ευρώ ετησίως.

– Δώδεκα (12) πολυετή σχέδια συνεργασίας, με διάρκεια από 3 έως 5 έτη και με ετήσιο προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ (ΣΚΕΛΟΣ 1.1). Στις ενέργειες πολυετούς συνεργασίας επιβάλλεται να συμμετέχουν 6 τουλάχιστον φορείς από 6 διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για κάθε σχέδιο η κοινοτική στήριξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του προϋπολογισμού της πρότασης και μπορεί να φτάσει έως 500.000 ευρώ ετησίως. Η κοινοτική συγχρηματοδότηση θα παρασχεθεί για σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν πολυετείς πολιτιστικές δράσεις που στοχεύουν σε μια βιώσιμη και διαρθρωμένη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών φορέων. Τα σχέδια μπορούν να είναι τομεακής ή πολυτομεακής φύσης και πρέπει να επιδιώκουν έναν κοινό θεμελιώδη στόχο.

Η περίοδος επιλεξιμότητας των πολυετών σχεδίων πρέπει να αρχίζει πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2008 και να λήγει το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου 2013.

Η περίοδος επιλεξιμότητας των ενεργειών συνεργασίας θα πρέπει να αρχίζει πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2008 και να λήγει το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου 2010.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει μετατροπές στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και της επιλογής των σχεδίων, με κύριο σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας του Προγράμματος. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε δύο φάσεις:

1) Πρώτη φάση -υποβολή προτάσεων- καταληκτική ημερομηνία 31/10/2007.

2) Δεύτερη φάση -υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών- καταληκτική ημερομηνία έως 1 μήνα από την πρώτη φάση υποβολής (καθορίζεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων)

Κριτήρια χορήγησηςΒ>

Η χορήγηση επιδότησης δεν εξαρτάται μόνο από την εξέταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, αποκλεισμού και επιλογής αλλά καθορίζεται από τα κριτήρια χορήγησης.

Τα κριτήρια χορήγησης μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

1) βαθμός στον οποίο το σχέδιο μπορεί να παραγάγει πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία,

2) συνάφεια των δράσεων προς τους συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος,

3) βαθμός στον οποίο οι προτεινόμενες δράσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται επιτυχώς με υψηλό επίπεδο αριστείας,

4) ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ του συντονιστή και των συνδιοργανωτών,

5) βαθμός στον οποίο οι δραστηριότητες μπορούν να παραγάγουν αποτελέσματα τα οποία επιτυγχάνουν τους στόχους του προγράμματος,

6) βαθμός στον οποίο τα αποτελέσματα των προτεινόμενων δράσεων κοινοποιούνται και προβάλλονται δεόντως,

7) βαθμός στον οποίο οι δράσεις μπορούν να παραγάγουν το κατάλληλο επίπεδο βιωσιμότητας.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 31 Οκτωβρίου 2007 (ημερομηνία της σφραγίδας του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ιδιωτικού ταχυδρομείου).

Κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογήςΒ>

Επιλέξιμοι είναι οι αιτούντες που είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί με νομικό καθεστώς, των οποίων η κύρια δραστηριότητα βρίσκεται στον πολιτιστικό τομέα.

Τα φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα για αίτηση επιδότησης. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν την έδρα τους σε κάποια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να διαθέτουν την επιχειρησιακή ικανότητα, να φέρουν εις πέρας τη χρηματοδοτούμενη δράση και πρέπει να συμμετάσχουν τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίησή της. Πρέπει, επίσης, να διαθέτουν σταθερούς και επαρκείς χρηματοοικονομικούς πόρους για μια ουσιαστική και σημαντική χρηματοοικονομική συνεισφορά, η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 50 % του συνολικού προϋπολογισμού της χρηματοδοτούμενης δράσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή