Τα καλά αποτελέσματα έδωσαν καλύτερες αποδόσεις

Τα καλά αποτελέσματα έδωσαν καλύτερες αποδόσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο 15,5% από τις αρχές του 2007, το eλληνικό χρηματιστήριο συγκαταλέγεται για 3η διαδοχική χρονιά στις αγορές του πλανήτη με τις καλύτερες αποδόσεις.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Αθήνα έχει υπεραποδώσεις, σε σύγκριση με τα κορυφαία χρηματιστήρια του πλανήτη, όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, ενώ στην Ευρωζώνη υπολείπεται μόνο της Φρανκφούρτης που σημείωνε άνοδο μέχρι και τη Τετάρτη της τάξεως του 18,4% από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2007.

Το Χ.Α. έχει καλύψει τις απώλειες των καλοκαιρινών μηνών, που οφείλονταν στις αναταράξεις των διεθνών αγορών λόγω της πιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ και της κούρσας ανόδου τόσο από το αργό πετρέλαιο όσο και από το ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο.

Βασικές παράμετροι για την αναρρίχηση της αγοράς στα υψηλά έτους (5.118,51 μονάδων) που αποτελούν ταυτόχρονα και υψηλό 86 μηνών (Μάρτιος 2000), είναι η αυξανόμενη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και στη μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση, η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας για 2η τετραετία που σηματοδοτεί την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η υλοποίηση πολλών επιχειρηματικών deals σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε το 9μηνο για τις 303 εισηγμένες επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεώνονται να δημοσιεύσουν τις λογιστικές τους καταστάσεις μέχρι και τη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πορεία του τρίτου τριμήνου του 2007 παραμένει εξίσου ενθαρρυντική, όπως συνέβη και στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Οι περισσότεροι κλάδοι εμφανίζουν αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ σημαντικό ρόλο στην άνοδο της κερδοφορίας των εισηγμένων παίζει η ενίσχυση της εξωστρέφειας με αποτέλεσμα να εισπράττονται τα οφέλη από τις θυγατρικές του εξωτερικού. Για άλλο ένα τρίμηνο οι τράπεζες δείχνουν ότι δικαίως νέμονται το μεγαλύτερο μερίδιο της χρηματιστηριακής ανόδου, αφού χωρίς την συνεισφορά τους οι εισηγμένες εταιρείες θα κατέγραφαν μείωση της κερδοφορίας τους.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες έχουν περάσει σημαντικό μέρος των προβλέψεών τους από το ξεκίνημα της χρήσης κατεβάζοντας σημαντικά το ρυθμό αύξησης των κερδών (είναι άλλωστε και μια ευκαιρία να κρατήσουν κέρδη για πιο δύσκολες εποχές) μειώνοντας παράλληλα την φορολογική απαίτηση στο τέλος της χρήσης.

Οι κλάδοι της μεταλλουργίας, των τσιμέντων, των τροφίμων, εμφανίζουν ικανοποιητική αύξηση των μεγεθών τους, ενώ καλή πορεία καταγράφει το εμπόριο, η ακτοπλοΐα που μειώνει ζημίες και δάνεια και ο κλάδος της πληροφορικής.

Βασικός καταλύτης των αποτελεσμάτων θα είναι τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή