Μάχη μέχρις εσχάτων για τον έλεγχο του ΟΤΕ

Μάχη μέχρις εσχάτων για τον έλεγχο του ΟΤΕ

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η σύγκρουση για τον έλεγχο του ΟΤΕ μεταξύ της κυβέρνησης και της MarfiInvestment Group. Παράλληλα η κόντρα αυτή δείχνει να λαμβάνει και προσωπικό χαρακτήρα μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη και του αντιπροέδρου της MIG κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο τελευταίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο γραφείο του κ. Βουρλούμη το πρωί της Πέμπτης έθεσε εκ νέου το θέμα της εξαγοράς των μειοψηφιών της Cosmote και του υπερδανεισμού του ΟΤΕ. Ο κ. Βγενόπουλος απείλησε με αγωγές κατά των μελών του Δ.Σ. ενώ, όπως ελέχθη, οι φωνές των δύο ανδρών ακούστηκαν από τον 13ο όροφο μέχρι το ισόγειο του μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Παράγοντες κοντά στους δύο ισχυρούς άνδρες ανέφεραν ότι ο κ. Βουρλούμης με την κίνηση της εξαγοράς των μειοψηφιών της Cosmote «πάτησε τον κάλο» του κ. Βγενόπουλου. Η κόντρα μεταξύ του αριστοκρατικής καταγωγής κ. Βουρλούμη και του νεόπλουτου και αυτοδημιούργητου κ. Βγενόπουλου, αναδύεται και στις ανακοινώσεις και δηλώσεις των στελεχών της ΜΙG.

«Πρωτοφανές γεγονός η συνάντηση υπουργών-ΜΙG»

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για τον ΟΤΕ και όλα όσα συμβαίνουν είναι απόρροια του πρώτου», παραδέχεται ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΟΤΕ. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι κινήσεις της MIG έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας επιθετικής εξαγοράς, την οποία, ωστόσο, χαρακτήρισε αναπόφευκτη με όσα έχουν μεσολαβήσει για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. «Η κυβέρνηση έστρωσε τον δρόμο για την έλευση στρατηγικού επενδυτή, αλλά η αποτυχία της να καταλήξει, δίνει την ευκαιρία σε τρίτους να διαδραματίσουν τον συγκεκριμένο ρόλο».

Ο πρώην υπουργός δεν θεωρεί ότι η ΜΙG μπορεί να αποτελέσει μακροχρόνιο επενδυτή και ότι η ίδια θα επιλέξει τον χρόνο που θα αποσυρθεί. «Αν της δοθεί ευκαιρία μπορεί να φύγει ακόμη και σε ένα χρόνο. Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση απώλεσε την πρωτοβουλία κινήσεων στο θέμα ΟΤΕ», είπε χαρακτηριστικά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να εναγκαλισθεί ένα στρατηγικό επενδυτή στις τηλεπικοινωνίες, που θα φέρει τη σφραγίδα της ΜΙG.

Ο κ. Μάνος χαρακτήρισε λάθος τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολούθησε το Δημόσιο και ανέφερε ως αντιπαράδειγμα την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. Σημείωσε ότι ακόμη και τώρα μπορεί η κυβέρνηση να αναθέσει σε κάποιον που γνωρίζει τη δουλειά να βρει στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ και όπως ανέφερε, αν ήταν στο χέρι του, θα επέλεγε κάποιον από τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, προκειμένου να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως ορμητήριο για νέες επενδυτικές δραστηριότητες.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών με τον κ. Α. Βγενόπουλο, ο κ. Μάνος τη χαρακτήρισε αμυντική και πρωτοφανή. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με δύο υπουργούς συναλλάσσεται με ένα μέτοχο είναι πρωτοφανές και ίσως συνιστά κατάχρηση απέναντι στους άλλους μετόχους. Αυτό το πράγμα είναι πρωτάκουστο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επαναφοράς κανονιστικών ρυθμίσεων που θα περιορίζουν τα δικαιώματα τρίτων μετόχων σε δημοσίου συμφέροντος επιχειρήσεις, ο κ. Μάνος τις χαρακτήρισε επίσης αμυντικές κινήσεις.

ΠΑΣΟΚ: Επιθετική εξαγορά στον ΟΤΕ

Επίκαιρη επερώτηση για τον ΟΤΕ κατέθεσαν προχθές στην Βουλή 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μια «παγιδευμένη από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της» κυβέρνηση, η οποία, ενώ αναζητούσε στρατηγικούς επενδυτές, ακρωτηρίασε το δημόσιο ενδιαφέρον και υποθήκευσε το μέλλον του ΟΤΕ. «Ενώ (η κυβέρνηση) έκανε λόγο για στρατηγικούς επενδυτές, στην πράξη πούλησε μεγάλα πακέτα του ΟΤΕ για να καλύψει τις μαύρες τρύπες της οικονομικής της πολιτικής», αναφέρεται στην επερώτηση, σημειώνοντας ότι για να καταστούν πιο ελκυστικά τα «πακέτα εκποίησης του ΟΤΕ», η κυβέρνηση «κατήργησε τις ασφαλιστικές δικλίδες του ν. 2257/94 και του ν. 2843/00, μείωσε τα ποσοστά του Δημοσίου κάτω του 33% και επέτρεψε σε ιδιώτες επενδυτές να συμπληρώσουν ποσό πέραν του ορίου του 5%».

Στην επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτίθενται και κατά της διοίκησης του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι η πολιτική του κ. Βουρλούμη οδήγησε σε διοικητική αποδιάρθρωση τον Ομίλου, σε μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους καταναλωτές και την εγκατάλειψη του κοινωνικού ρόλου του ΟΤΕ στις απομακρυσμένες περιοχές. «Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η διόγκωση της διαμεσολάβησης και του ρουσφετιού», καταλήγει η επερώτηση του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας έμμεση αναφορά στην πρόσφατη πρόσληψη της κόρης του υπουργού Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα στον ΟΤΕ.

Μέσα στις επόμενες μέρες συνάντηση των Κ. Καραμανλή – Π. Βουρλούμη

Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Α. Βγενόπουλος, μιλώντας προς τους αναλυτές, αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι έχει άριστες σχέσεις μαζί της. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι θα σεβαστεί τη θέση της κυβέρνησης ως προς την ανεύρεση ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού ως στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ.

Για τη διοίκηση του ΟΤΕ, ωστόσο, ο κ. Βγενόπουλος δεν πραγματοποίησε καμία αναφορά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η MIG διαθέτει δικό της επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΤΕ, το οποίο σήμερα παραμένει εμπιστευτικό αλλά θα αποκαλυφθεί σύντομα στον βασικό μέτοχο όπως επίσης και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πλέον ότι ο κ. Βουρλούμης είναι βασικός στόχος της MIG και ότι σε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση βρεθεί με το Δημόσιο, ο κ. Βγενόπουλος θα απαιτήσει την απομάκρυνσή του. Η «χλιαρή» δε στάση των δύο υπουργών Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Βγενόπουλο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, φαίνεται να ενθάρρυνε τις αξιώσεις του τελευταίου σε ό,τι αφορά το management του ΟΤΕ.

Πάντως ο «τζώρας» του ΟΤΕ δεν είναι και τόσο εύκολος στόχος. Και όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Ο κ. Βουρλούμης φέρεται να ζητεί την επαναφορά κανονιστικών δικλίδων ασφαλείας ελέγχου του ΟΤΕ από κρατικά ή μη funds. Στο μεταξύ έχει αναδυθεί και σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, με δεδομένο ότι η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των εταιρειών συμβούλων (UBS, Credit Suisse, Eurobank) δεν έχει λήξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή