Το Χρηματιστήριο φέρνει και συμμαχίες

Το Χρηματιστήριο φέρνει και συμμαχίες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από εδώ και πέρα θα ακούτε συχνά για εμάς». Ηταν, πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, ένα από τα πρώτα διαφημιστικά σλόγκαν της νεοσύστασης, τότε, SATO. Ο χρόνος επαλήθευσε το διαφημιστικό μήνυμα και σήμερα ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης, ιδρυτής της εταιρείας γραφειακού και οικιακού εξοπλισμού, έχει παραδώσει τη σκυτάλη στον γιο του, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στο πηδάλιο της Pasal Development, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων. H Pasal Development δεν είναι νεοεισερχόμενη στον κλάδο, καθώς μετράει ήδη δέκα χρόνια ζωής διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το επόμενο βήμα για την ισχυροποίησή της είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. H Pasal Development επανακατέθεσε την περασμένη εβδομάδα την αίτηση εισαγωγής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αν όλα εξελιχθούν ομαλά εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου. «H εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θα αποφέρει στην εταιρεία σημαντικά κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος του επενδυτικού μας προγράμματος. Ομως αυτό, δεν είναι ο βασικός λόγος. H παρουσία στο Χρηματιστήριο προσδίδει κύρος σε μια εταιρεία, μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα αξιόλογα στελέχη και να συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με ισχυρές εγχώριες και ξένες εταιρείες» υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρίδης, εξηγώντας στην «K» γιατί η Pasal αποφάσισε να υποβάλει αίτηση εισαγωγής.

Πέραν όμως του Χρηματιστηρίου, η ισχυροποίηση της εταιρείας μπορεί να γίνει με στρατηγικές συνεργασίες. «Δε βλέπουμε τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου μόνο ως ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων», επισημαίνει. Παράλληλα, η Pasal Development ανέπτυξε σχέσεις με τον αμερικανικό όμιλο της Heins, με αφορμή τον διαγωνισμό του Μουσείου Μπενάκη, για την ανάπτυξη πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος. Οι αξιώσεις του Δήμου Βούλας για απαλλοτροίωση της έκτασης δεν επέτρεψαν την ευόδωση της συνεργασίας στον διαγωνισμό που συμμετείχαν οι LAMDA Development, η REDS, Κύπριοι επιχειρηματίες και ομάδα εφοπλιστών που τελικά πλειοδότησε. «Ομως, η τεχνογνωσία που αποκομίσαμε ήταν πολύτιμή και τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» η εταιρεία ξεχωρίζει το εμπορικό κέντρο των 80 καταστημάτων στην Πειραιώς 180, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ξένοι και εγχώριοι θεμικοί. Το κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2008 και θα είναι αμιγώς εμπορικό. Επίσης, πρόσφατα η Pasal Development προχώρησε στην αγορά οικοπέδου στον Αλιμο για εμπορική ανάπτυξη, ενώ στο ακίνητο της Soulis στον Βοτανικό η εταιρεία θα μετατρέψει το υπάρχον ακίνητο σε big box ανάπτυξη, με σκοπό τη μίσθωσή του σε αξιόπιστη αλυσίδα και εν συνεχεία την πώληση.

Αγορά οικοπέδων

Η αγορά της περιφέρειας, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της Pasal. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, μελετάται η αγορά δύο οικοπέδων 27 και 40 στρεμμάτων αντίστοιχα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. «Στόχος μας είναι η δημιουργία των λεγόμενων big boxes – ενιαίοι εμπορικοί χώροι με έναν μεγάλο μισθωτή- η μίσθωσή τους σε ισχυρό εμπορικό όνομα και εν συνεχεία η πώληση σε επενδυτές. Πέραν αυτόν βέβαια, όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα εμφανίζουν ενδιαφέρον». Παράλληλα, η Pasal Development μελετά την επέκταση εκτός ελληνικών συνόρων και πιο συγκεκριμένα στην αγορά της Σερβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή