Τρεις νέες κινήσεις στην ενέργεια μετά τα τιμολόγια

Τρεις νέες κινήσεις στην ενέργεια μετά τα τιμολόγια

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H στροφή προς την καθιέρωση ανταγωνιστικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, ήταν το πρώτο θετικό μήνυμα που εξέπεμψε, για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζουν τον υπουργό Χρ. Φώλια να ξεκαθαρίζει το τοπίο τόσο σε σχέση με τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με εγγυημένο εισόδημα, όσο και σε σχέση με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης. Τον εμφανίζουν επίσης αποφασισμένο να δίνει απάντηση και στο θέμα που έχει ανακύψει με τη λειτουργία της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η κατάσταση για τις τρεις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας και σε μία από αυτές και η E.E. έχει ως εξής.

Διαγωνισμός ΔΕΣΜΗΕ

Αφορά την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας με εγγυημένο εισόδημα σε ετήσια βάση. H διαγωνιστική διαδικασία για την κατακύρωση μειοδότη ξεκίνησε το 2006 και στη συνέχεια «μπλόκαρε» με παρέμβαση της E.E. O διαγωνισμός κρίθηκε μεταξύ των εταιρειών Enelco (Enel και Ομιλος Κοπελούζου) οι προσφορές των οποίων αναφέρονται σε ισόποσο εγγυημένο εισόδημα και μάλιστα το χαμηλότερο που προβλέπει η προκήρυξη (35.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ). Το ύψος του εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί το βασικό κριτήριο ανάδειξης μειοδότη και σε περίπτωση ισοτιμίας η προκήρυξη προβλέπει ανάδειξη με βάση το κριτήριο της ισχύος της μονάδας. Και ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην Enelco, η οποία κατέθεσε άδεια για παραγωγή ισχύος 447 MW έναντι άδειας της TEPNA για παραγωγή 399 MW, η E.E. ενημέρωσε με επιστολή της τις ελληνικές αρχές στα μέσα Απριλίου 2007 να μην προχωρήσουν σε σύμβαση μέχρι οι υπηρεσίες της να λάβουν σαφή γνώση για τις καταγγελίες που είχε υποβάλει η TEPNA. H τελευταία υποστήριξε στην E.E. ότι η Enelco μέχρι και δύο ημέρες πριν από την κατάθεση των προσφορών είχε άδεια για παραγωγή ισχύος 390 MW, που σημαίνει ότι διασφάλισε πρόσθετη ισχύ μέσα σε δύο ημέρες. Στα μέσα Οκτωβρίου η E.E. περέπεμψε το θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων που σημαίνει ένα στάδιο πριν από την παραπομπή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. H Επιτροπή έκανε αποδεκτό ότι το κριτήριο της ισχύος της άδειας παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, αφού η άδεια είναι ατομική διοικητική πράξη, εξαρτημένη απολύτως από τη διοίκηση. Εκτοτε, οι επενδυτές «αναμένουν στο ακουστικό τους» τις αποφάσεις του αρμοδίου υπουργού. O Χρ. Φώλιας εμφανίζεται να δίνει τέλος και να προχωράει είτε στην ακύρωση του διαγωνισμού είτε στην κατακύρωσή του μέσα στον Δεκέμβριο.

Τα κοιτάσματα της Βεύης

Η περίπτωση της Βεύης είναι λίγο πιο απλή για τον κ. Φώλια διότι δεν υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον»- εμπλοκή της E.E. O υπουργός κρατάει στα χέρια του, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης που προκρίνει ως πλειοδότη την εταιρεία TEPNA. H εταιρεία εμφανίζεται να υπερτερεί στα δύο από τα πέντε συνολικά κριτήρια αξιολόγησης μεταξύ των ανταγωνιστών της. Το πρώτο και βασικό κριτήριο όμως είναι το ποσοστό εσόδων που η εταιρεία θα καταβάλει στο Δημόσιο σε ετήσια βάση, το ύψος του οποίου αμφισβητήθηκε από το σύνολο των επενδυτών. H Επιτροπή αξιολόγησης, πάντως, έκρινε ότι η προσφορά κινείται εντός του πλαισίου της προκήρυξης και προτείνει στον υπουργό την έγκρισή της ώστε να προχωρήσει η επένδυση. Τον λόγο έχει ο κ. Χρ. Φώλιας, ο οποίος θα καταλήξει σε οριστική απόφαση μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Αλουμίνιον

Το θέμα αφορά τη μονάδα που έχει κατασκευάσει ο Ομιλος Μυτιληναίου για την τροφοδοσία της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Τον Φεβρουάριο του 2007 και ενώ η μονάδα αναμενόταν να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία, ο Ομιλος Μυτιληναίου κατέθεσε στη PAE αίτημα για αλλαγή της άδειας σε μονάδα συμπαραγωγού, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να πουλάει την ενέργεια στο σύστημα, ενώ η Αλουμίνιον να ηλεκτροδοτείται από τη ΔΕΗ. H PAE δεν έχει αποφύγει μέχρι σήμερα τη γνωμοδότηση, φαίνεται όμως ότι θα κληθεί πολύ σύντομα να πάρει θέση για να αποφασίσει στη συνέχεια και ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως ορίζει ο νόμος.

Αναζητούνται λύσεις για τον ενταφιασμό των αποβλήτων

Τρόπους και τοποθεσίες για τον ενταφιασμό των αποβλήτων ποικίλης υφής επιζητεί η κολοσσιαία πετρελαϊκή εταιρεία BP, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία. Πρόκειται για μια λύση που φέρεται να έχει εξετάσει και η ΔΕΗ, αλλά προσκρούει σε αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος Ιnternational Ηerαld Tribune. Καθημερινώς περί τα 20 εκατομμύρια γαλόνια αποβλήτων καταλήγουν κοντά στη λίμνη Μίτσιγκαν στην πολιτεία της Ιντιάνα, από το διυλιστήριο που διατηρεί η ΒΡ στην περιοχή. Η ΒΡ έχει ήδη ανακοινώσει πριν από ένα τρίμηνο ότι θα προβεί σε ματαίωση του σχεδίου επεκτάσεως ενός διυλιστηρίου της στο Ουίτινγκ, εάν δεν βρεθούν τρόποι για την καταστροφή πρόσθετων αποβλήτων από συναφείς δραστηριότητές της. Στελέχη της BP ανέφεραν πρόσφατα ότι μέχρι τώρα η εξεύρεση τρόπων για την καταστροφή μεγαλύτερων ποσοτήτων αποβλήτων παραμένει υπόθεση εκκρεμής. «Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα διυλυστήρια και πώς γίνεται η επεξεργασία αποβλήτων, αλλά όταν λέμε ότι δεν έχουμε ακόμη βρει τρόπους, αυτό σημαίνει ότι μηχανολογικές εταιρείες στο Ουίτινγκ δεν έχουν βρει τις ζητούμενες λύσεις» δήλωσε στέλεχος της BP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή