Η συμφωνία με τη Microsoft στη Βουλή προς κύρωση

Η συμφωνία με τη Microsoft στη Βουλή προς κύρωση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του ιδρυτή της Microsoft κ. Bill Gates στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατέθεσε προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Microsoft.

H συμφωνία που υπεγράφη σχεδόν δύο χρόνια πριν (1/2/2006) στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας, έχει «ανάψει» φωτιές τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των κοινοτήτων των χρηστών, καθώς οι πολέμιοί της ισχυρίζονται ότι η μεγάλη αμερικανική εταιρεία λογισμικού, αποκτά προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η συμφωνία παραβιάζει τους κανόνες του κοινοτικού ανταγωνισμού και ότι η Microsoft προσφέροντας «χάντρες και καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς της χώρας, κατέκτησε τον μεγάλο πελάτη που λέγεται ελληνικό Δημόσιο. Επίσης οι πολέμιοι της συμφωνίας αναφέρουν ότι η Microsoft αποκτά μέσω της συμφωνίας ισχυρά πλεονεκτήματα marketing και προώθησης των προϊόντων της, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές θεωρούν ότι η συμφωνία δεν νοθεύει τον ανταγωνισμό, εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές και άλλα πλεονεκτήματα στο Δημόσιο. Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι η συμφωνία βοηθά τη Microsoft στην καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον θεωρούν ότι δίδεται ένα άτυπο προβάδισμα στα προϊόντα της επιχείρησης.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ) έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας με τη Microsoft και σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου κ. Γιάννη Σύρρου στην «Κ», η συμφωνία κρίνεται θετική για την Ελλάδα.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει κατά καιρούς την κατάθεση της συμφωνίας από τον υπουργό Οικονομίας στη Βουλή, αλλά ο ίδιος επικαλούμενος ένα είδος γνωμάτευσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -έτσι ώστε να μην προσκρούει η συμφωνία στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο- δεν την κατέθετε εδώ και περίπου 24 μήνες. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν χθες ότι η καθυστέρηση στην κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή, έγινε γιατί οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ήθελαν να βεβαιωθούν ότι όντως η συμφωνία δεν προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Ωστόσο, παραδέχονταν ότι η κατάθεσή της χθες στη Βουλή δεν είναι και άσχετη με την έλευση του δισεκατομμυριούχου Bill Gates, ο οποίος εκτός από φιλοφρονήσεις και χειραψίες που θ’ ανταλλάξει με τον υπουργό κ. Αλογοσκούφη, αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Αλογοσκούφης, στην αιτιολογική έκθεση για το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κύρωση της συμφωνίας, αναφέρει ότι η συμφωνία θα μπορέσει να μειώσει το κόστος του λογισμικού που λαμβάνει το Δημόσιο από τη Microsoft έως 20%. Επίσης επικαλείται αντίστοιχες συμφωνίες της αμερικανικής εταιρείας με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, αναφέρεται ότι οι ρυθμίσεις της Σύμβασης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και Microsoft δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, η ολιγόωρη παραμονή του κ. Gates στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει το θέμα της ημέρας στις 28/1/2008, καθώς ο ίδιος εκτός από πολιτικά πρόσωπα, θα εγκαινιάσει και το Κέντρο Καινοτομίας της Μicrosoft. To κέντρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 250.000 ευρώ και θα στελεχωθεί με περίπου 10 γκουρού τις Μicrosoft, οι οποίοι θα προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή