Σημαντική πτώση 2,17% για τον γενικό δείκτη

Σημαντική πτώση 2,17% για τον γενικό δείκτη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό σφυροκόπημα δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, από ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία προχώρησαν σε μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων με επίκεντρο τη μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Μεγάλες πιέσεις δέχθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς μία αρνητική έκθεση της Deutsche Bank για τη Eurobank (τη μετοχή με τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.) βύθισε τον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν διότι οι ξένοι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση ρευστότητας, καθώς αναμένονται νέα δυσμενή στοιχεία από την πιστωτική κρίση, ενώ υπήρξαν και ρευστοποιήσεις λόγω margin τόσο στη spot αγορά όσο και στα παράγωγα όπου επικράτησαν ισχυρές αναταράξεις.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διολίσθησε σε ποσοστό -2,17% και έκλεισε στις 4.962,53 μονάδες στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κορυφώθηκαν οι ρευστοποιήσεις λόγω της κρίσης στη subprime αγορά των ΗΠΑ. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 4.952,86 μονάδες. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο ήταν αρνητική, εξαιρουμένης της μετοχής της Marfin Popular Bank, ενώ ο δείκτης ftse/Χ.Α. τραπεζών είχε απώλειες -2,16%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν μόνο 37 σημείωσαν άνοδο, 228 κατέγραψαν απώλειες, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 630,25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 105 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται από εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες ότι θα συνεχισθούν οι ρευστοποιήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό.

Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη σημείωσε η Ηλεκτρονική Αθηνών σε ποσοστό 27,91% και ακολούθησε η Alsinco με ποσοστό 6,41%, η Εβροφάρμα 4,65%, η Ντρουκφάρμπεν 2,69%, η Τηλέτυπος 2,05%, η Marfin Popular Bank με άνοδο 1,67%, Μινωικές Γραμμές 1,6%, Lavipharm 1,19%, Autohellas 1,15%, Τιτάν 1,11%.

Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Eurobrokers σε ποσοστό -10,57% και ακολούθησαν οι εξής τίτλοι: Κυριακούλης Ναυτιλιακή -9,85%, Vell Group -9,63%, Microland -9,53%, Sato -9,54%, Μυτιληναίος -9,13%, Κρέκα -9,03%, Μέτκα -8,78%, Κλουκίνας-Λάπας -8,55% και η μετοχή της Τέρνα η οποία υποχώρησε σε ποσοστό -8,29%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή