Αλλάζει πάλι ο χάρτης στα χρηματιστήρια

Αλλάζει πάλι ο χάρτης στα χρηματιστήρια

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2009 και η νέα μείωση των προμηθειών από τη μεγαλύτερη ιδιωτική πλατφόρμα της Ευρώπης, την Turquoise, για να αντιμετωπίσει την κάθετη πτώση του τζίρου, αποτελούν τους δύο βασικούς καταλύτες για τη νέα αναδιάταξη του χάρτη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε μια χρονιά που η παγκόσμια χρηματιστηριακή «πίτα» έχει προσγειωθεί στα 29,4 τρισ. δολάρια από 50 τρισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2008.

Η πώληση του πολωνικού Χρηματιστηρίου έως και 74% έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των χρηματιστηρίων της Αγγλίας, Γερμανίας και του Nasqaq. Το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης και αποτελεί ανερχόμενη αναδυόμενη αγορά με 373 εισηγμένες. Η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της ιδιωτικοποίησης, χωρίς να έχει εκφράσει μέχρι και σήμερα κανένα ενδιαφέρον. Μέσα στην εβδομάδα η ιδιωτική πλατφόρμα Turquoise προχώρησε σε νέα μείωση των προμηθειών της για να αναχαιτίσει την κάθετη πτώση των συναλλαγών, καθώς το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου καταγράφονται απώλειες πάνω από 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και στις οργανωμένες ευρωπαϊκές αγορές η μείωση του τζίρου έχει ξεπεράσει το 70%, ενώ η κεφαλαιοποίηση τον Δεκέμβριο είχε προσγειωθεί στα 6,18 τρισ. ευρώ. Οι παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις θα υποχρεώσουν τα χρηματιστήρια να μηδενίσουν τις προμήθειές τους, ενώ και για το Χ.Α. είναι καθοριστική η κατάργηση του 0,15% επί των πωλήσεων των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή