Η Εθνική Ασφαλιστική προχωράει σε αύξηση 6% των ασφαλίστρων Ι.Χ.

Η Εθνική Ασφαλιστική προχωράει σε αύξηση 6% των ασφαλίστρων Ι.Χ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταδιακές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων υποδέχονται οι εταιρείες την αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων της ασφαλιστικής κάλυψης, που τίθενται σε ισχύ από τον Ιούνιο. Τον τόνο δίνει η Εθνική Ασφαλιστική, με αυξήσεις που μεσοσταθμικά φθάνουν το 6% και θα αφορούν τη διάρκεια της ασφάλισης που θα ισχύουν τα νέα αυξημένα όρια. Ετσι π.χ. στα συμβόλαια που θα εκδοθούν τον προσεχή Φεβρουάριο και θα έχουν ετήσια ισχύ, η αύξηση του 6% θα επιβαρύνει το ασφάλιστρο των μηνών από τον Ιούνιο του 2008 έως και τον Ιανουάριο του 2009, ενώ για τα εξάμηνα συμβόλαια, που θα εκδοθούν από τον Φεβρουάριο, η αύξηση θα επιβαρύνει τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Η κίνηση της Εθνικής αποτελεί crash test για την αγορά του αυτοκινήτου, που καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εκτίναξης των ορίων για τις ασφαλιστικές καλύψεις σταδιακά, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2012. Τα νέα όρια προβλέπουν ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα, από 500.000 και 100.000 ευρώ ανά ατύχημα που ισχύει σήμερα. Η προοπτική του υπερδιπλασιασμού των ορίων της ασφαλιστικής κάλυψης, εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το κόστος των αποζημιώσεων και θα συμπαρασύρει σταδιακά σε μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.

Αρκετές εταιρείες αναμένεται να καθορίσουν την πολτική τους από τον Μάρτιο, οπότε θα έχει αποσαφηνιστεί το κόστος της αντασφαλιστικής κάλυψης, στον βαθμό που όπως επισημαίνουν η προοπτική εκτίναξης των ορίων της ασφαλιστικής κάλυψης θα επηρεάσει και την τιμολόγηση των νέων συμβάσεων με τους αντασφαλιστές. Η πλειοψηφία πάντως του κλάδου τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, ενώ ορισμένες έχουν προχωρήσει σε οριακές αυξήσεις της τάξης του 1% κάθε μήνα με ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων προβλέπεται από σχετική κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής. Η αναπροσαρμογή θα είναι κλιμακωτή, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2009, ημερομηνία από την οποία τα ελάχιστα ποσά της ασφαλιστικής κάλυψης αυξάνονται σε 500.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και σε 500.000 ευρώ ανά ατύχημα -ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων- σε περίπτωση υλικής ζημιάς. Πρόκειται για ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τα σημερινά όρια, που δεν συνδέουν το ύψος της αποζημίωσης με τον αριθμό των θυμάτων ενός ατυχήματος. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο τα όρια θα αυξηθούν εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2011, στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και στα 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς, ενώ από 1ης Ιουνίου 2012 τα παραπάνω ποσά εκτινάσσονται στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και αντίστοιχα στο 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, η αναπροσαρμογή των ορίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των αποζημιώσεων, σε περίπτωση πολύνεκρων ατυχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή