Η Ελλάδα ουραγός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Ελλάδα ουραγός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της διεθνούς κρίσης και ενώ τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη αναζητούν διέξοδο για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει επεξεργαστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Χθες, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε «οπαδός της πράσινης ενέργειας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «θέλουμε το 2009, στον ενεργειακό τομέα, να είναι έτος των Ανανεώσιμων Πηγών». Αν και ο υπουργός αναφέρθηκε σε τριπλασιασμό της ισχύος από το 2004 μέχρι το 2008, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός της E.E. στον τομέα. H γραφειοκρατία έχει καταγραφεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός των ΑΠΕ, αφού η διαδικασία αδειοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Την υστέρηση της χώρας σημειώνει με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως αναφέρει, «από το 2004 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει υποχωρήσει από την 8η στη 14η θέση παγκοσμίως».

Καθοδικά

8.200 αιτήσεις έγιναν το 2008 για την παραγωγή 3,5 χιλιάδων μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, αλλά μόλις 10 εγκαταστάθηκαν! Την ίδια χρονιά, η Ισπανία εγκατέστησε 1.000 μεγαβάτ.

302 μεγαβάτ από ΑΠΕ διέθετε η Ελλάδα το 2004, όταν η Πορτογαλία είχε μόλις 194. Σήμερα η Πορτογαλία διαθέτει 2.210 μεγαβάτ και η χώρα μας 1.400…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή