Τράπεζες: ρευστότητα με κρατική εγγύηση

Τράπεζες: ρευστότητα με κρατική εγγύηση

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιείται και το τρίτο σκέλος του σχεδίου για την ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας, που αφορά τη σύναψη δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα.

Παράλληλα, δύο τράπεζες, η Eurobank EFG και η Alpha Bank, κατέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση για τη συμμετοχή τους και στο σκέλος των εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον καταμερισμό που έχει πραγματοποιήσει η κεντρική τράπεζα, δικαιούνται περί τα 3 δισ. ευρώ (η κάθε μία) από το συγκεκριμένο σκέλος του σχεδίου στήριξης.

Οι εμπορικές τράπεζες, δεδομένου του απαγορευτικού κόστους, όπως διαμορφώνεται σήμερα για το σκέλος των εγγυήσεων, συζητούν με την Τράπεζα της Ελλάδος εναλλακτικούς τρόπους για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου.

Επιδίωξη των τραπεζών είναι να μη φτάσει στον τελικό επενδυτή το χαρτί της εγγύησης, αλλά να χρησιμοποιηθεί έμμεσα, προσδίδοντας πρόσβαση στην περιζήτητη ρευστότητα. Κατά πληροφορίες, ένα από τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζονται οι τράπεζες είναι η εγγύηση του Δημοσίου να χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρευστότητα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο λόγος που καθιστά απαγορευτικά ακριβό το μέτρο της εγγύησης είναι η εκτόξευση του κόστους, με βάση το οποίο δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο. Για την παροχή εγγύησης (μέτρο συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ) οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν προμήθεια ανάλογη της έκδοσης των ομολόγων (περίπου 50 μονάδες βάσης) και εν συνεχεία με το «χαρτί» της εγγύησης του Δημοσίου στο χέρι να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές και να αντλήσουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η τιμή του περιθωρίου CDS για το ελληνικό Δημόσιο έχει εκτοξευτεί στις 280 μ.β. (για τα 10ετή ομόλογα του Δημοσίου), οι τράπεζες θα πρέπει να το καταβάλουν για να δανειστούν, γεγονός που καθιστά το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ιδιαίτερα υψηλό.

Η απόφαση που υπογράφηκε χθες από τον υφυπουργό Οικονομικών καθορίζει τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους θα παρέχεται η εγγύηση του Δημοσίου, έως του συνολικού ποσού των 15 δισ. ευρώ.

Η εγγύηση θα αφορά δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και θα έχουν διάρκεια από 3 μήνες έως 3 έτη.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, στόχος είναι να συνεχιστεί ομαλά η παροχή ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα με χαμηλό κόστος χρήματος.

Με αφορμή την ενεργοποίηση του τρίτου σκέλους του πακέτου στήριξης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε: «Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας υλοποιείται με ταχύτητα και συνέπεια, ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να προχωρήσουν έργα και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και εισόδημα για τους πολίτες».

«Μπλόκο» από ΑΤΕ στην αύξηση της FΒΒank

Πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της FBBank, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της FBBank σημειώθηκε διαφωνία των μετόχων της τράπεζας, δηλαδή της οικογένειας Ρέστη και της Αγροτικής Τράπεζας, αναφορικά με τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, πέραν αυτής που γίνεται με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας. Η συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, ενώ η ΑΤΕ (που αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας) καταψήφισε την πρόταση της οικογένειας Ρέστη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών από τους παλαιούς μετόχους. Ετσι, η πρόταση απορρίφθηκε, καθώς δεν έλαβε την καταστατική πλειοψηφία (2/3 των μετόχων).

Η διοίκηση του Τ.Τ. έχει προτείνει στους μετόχους τής τράπεζας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 225 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή