Ποινική δίωξη για τα εικονικά τιμολόγια του Αλτερ

Ποινική δίωξη για τα εικονικά τιμολόγια του Αλτερ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη στον επικεφαλής οικονομικό επιθεωρητή και στους δύο ελεγκτές που ανέλαβαν τον επανέλεγχο της υπόθεσης εικονικών τιμολογίων του τηλεοπτικού σταθμού Αlter άσκησε ο εισαγγελέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ε. Ιωαννίδης. Ταυτόχρονα η έρευνα για σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η ΥπΕΕ και αφορούν ύποπτες συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται και επώνυμοι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα αποτελέσματα των ερευνών (εκθέσεις ελέγχου και πορίσματα) αναμένεται σύντομα να παραδοθούν στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι από τους ελέγχους που είχαν διενεργηθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter, είχαν εντοπισθεί εικονικά τιμολόγια την ύπαρξη των οποίων μάλιστα είχε παραδεχθεί και ο κ. Γ. Κουρής στην κατάθεσή του στους ελεγκτές της ΥπΕΕ Ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο τα εικονικά τιμολόγια χαρακτηρίστηκαν στη συνέχεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ως «γνήσια».

Η υπόθεση έφθασε μάλιστα και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή κ. Πέτρου Τατούλη. Ο κ. Τατούλης ερωτά τον υπουργό Οικονομίας γιατί εφόσον έχουν επιβληθεί πρόστιμο και προσαυξήσεις ύψους 50.000.000 ευρώ στο Αlter, δεν έχει εισπραχθεί το σχετικό ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΥπΕΕ παρατηρείται έντονη κινητικότητα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν νέοι έλεγχοι στον τηλεοπτικό σταθμό.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τον φάκελο με τις 16 υποθέσεις του επανελέγχου που πραγματοποιήθηκαν από την Οικονομική Επιθεώρηση, προκειμένου να απαντήσουν στον βουλευτή κ. Πέτρο Τατούλη. Ο κ. Παπαθανασίου έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες να του σταλούν τα πορίσματα των ελέγχων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο βουλευτής Αρκαδίας ερωτά τον υπουργό Οικονομίας με βάση ποια νέα στοιχεία για τις ανωτέρω υποθέσεις η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία θεώρησε σκόπιμη τη διενέργεια ελέγχου. Επίσης ερωτά πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι σε καμία υπόθεση από τις επανελεγχθείσες δεν διαπιστώθηκε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου αλλά αντίθετα διεγράφησαν οι βεβαιωθέντες φόροι με αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα. Επίσης, ο κ. Τατούλης ερωτά τον υπουργό Οικονομίας γιατί διετάχθησαν επανέλεγχοι δεδομένου ότι δεν υπήρχαν νέα στοιχεία για τις υποθέσεις.

Εκτός από την υπόθεση του Αlter ο κ. Τατούλης αναφέρεται χωρίς να την κατονομάζει σε μία ακόμη εταιρεία του κ. Κουρή, την «Αυριανή». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε μεγάλη εταιρεία διενεργήθηκαν έλεγχοι από την αρμόδια ΦΑΕΕ Πειραιά, βεβαιώθηκε φόρος και επιβλήθηκαν προσαυξήσεις 5.052.999 ευρώ. Ακολούθησε επανέλεγχος και το εν λόγω ποσό μειώθηκε στις 200.000 ευρώ.

Ο κ. Τατούλης ζητεί από τον υπουργό Οικονομίας να κατατεθούν όλα τα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα ερωτά τον κ. Παπαθανασίου ποιοι ήταν οι εντολείς για τη διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στην υπόθεση του πρώην γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλου, ζητώντας ταυτόχρονα την κατάθεση του πορίσματος από τη διενέργεια του ελέγχου. Επίσης ερωτά εάν διατάχθηκε έλεγχος στις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων και του Βατοπεδίου και αν όχι, γιατί καθυστερεί η εντολή ελέγχου. Τέλος, ρωτά εάν διενεργήθηκε επανέλεγχος στην υπόθεση της Siemens όπως ρητά είχε διαβεβαιώσει η πολιτική ηγεσία καθώς και τον αριθμό των επανελέγχων για υποθέσεις τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Το χρονικό των ελέγχων στην Ελεύθερη Τηλεόραση

Οι έλεγχοι στην Ελεύθερη Τηλεόραση (Αlter) ξεκίνησαν το 2003 από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αργότερα επεκτάθηκαν όταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων ανέλαβε ο κ. Σπ. Κλαδάς.

Με εντολή του ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους οποίους διαπιστώθηκαν 12 εικονικά τιμολόγια. Μετά την απομάκρυνση του κ. Σπ. Κλαδά, τα εικονικά τιμολόγια κατόπιν επενελέγχου χαρακτηρίστηκαν γνήσια. Συγκεκριμένα, στο σχετικό πόρισμα αναφέρεται ότι: «Ο επανέλεγχος αποφαίνεται ότι δεν υφίσταται εικονικότητα τιμολογίων τόσο ως προς την έκδοση όσο και ως προς τη λήψη».

Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Κουρής είχε παραδεχθεί και μάλιστα ενυπόγραφα στο τότε ΣΔΟΕ ότι το Αlter εξέδωσε εικονικά τιμολόγια προς τις δικές του επιχειρήσεις.

Μετά την κατάθεση του Γ. Κουρή περί λήψης εικονικών τιμολογίων από το Αlter, το ΣΔΟΕ διενήργησε ελέγχους όπου επιβεβαιώνεται τα λεχθέντα του. Επιβλήθηκαν στην επιχείρηση μεγάλα πρόστιμα για τα τιμολόγια, ενώ διαπιστώθηκε επίσης και μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ωστόσο, αργότερα ο κ. Κουρής ανέτρεψε την αρχική του κατάθεση και προσέφυγε κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή