Κυρίαρχη η ΕΚΟ με την αγορά 1.200 πρατηρίων της BP

Κυρίαρχη η ΕΚΟ με την αγορά 1.200 πρατηρίων της BP

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόλυτο κυρίαρχο στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών μετατρέπεται η ΕΚΟ – ΕΛΔΑ μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Παρασκευής για την απόκτηση από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) των εμπορικών δραστηριοτήτων της BP στην Ελλάδα, εκτός αυτών που αφορούν τα καύσιμα αεροπορίας, τα λιπαντικά και τον τομέα ηλιακής ενέργειας.

Η συμφωνία, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου, αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων -εκ των οποίων περίπου το 1/3 είναι ιδιόκτητα-, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβικών μέτρων, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 359 εκατομμύρια ευρώ που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα.

Τα πρατήρια που σήμερα φέρουν το σήμα της BP μετά την έλευση μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών θα φέρουν το σήμα της ΕΚΟ. Στο διάστημα αυτό θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σωτήρης Χριστογιάννης.

Ετσι, με δεδομένο ότι η ΕΚΟ ήδη διαθέτει ένα δίκτυο 1.210 πρατηρίων στην Ελλάδα, με την προσθήκη των πρατηρίων της BP το δίκτυό της θα αριθμεί πλέον περί τα 2.400 πρατήρια. Το 2008 η BP βρισκόταν στη δεύτερη θέση με μερίδιο στην αγορά καυσίμων 13,72%, πίσω από την ΕΚΟ – ΕΛΔΑ που το μερίδιό της ανήλθε σε 17,28%, ενώ στις βενζίνες η BP βρέθηκε το 2008 στην τρίτη θέση με μερίδιο 15,80% με την ΕΚΟ – ΕΛΔΑ να καταλαμβάνει τη 2η θέση με μερίδιο 15,85% και τη Shell να βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 16,20%.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Τίμος Χριστοδούλου τόνισε ότι «ενισχύει τη θέση του ομίλου στη λιανική εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και επιφέρει παράλληλα σημαντικές συνέργειες».

Η BP σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απόφασή της «στηρίχτηκε στη στρατηγική επανεξέταση διαφόρων αγορών και την ανάγκη βελτιστοποίησης της κατανομής επενδυτικών πόρων».

Η εξαγορά του δικτύου της BP από τα ΕΛΠΕ σηματοδοτεί την αποχώρηση μιας ακόμη πολυεθνικής εταιρείας πετρελαιοειδών από την ελληνική αγορά, ενώ είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες οι αποχωρήσεις της Esso, της Mobil, της Texaco και της Τotal.

Μετά την εξέλιξη αυτή το ερώτημα, βεβαίως, που γεννάται είναι τι θα απογίνει με την τελευταία πλέον εναπομείνασα εντός ελληνικής επικράτειας πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία, τη Shell. Για την τελευταία εδώ και αρκετό διάστημα η απόφαση για αποχώρησή της θεωρούνταν ειλημμένη και η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή