Σύγκρουση για το ψηφιακό μέρισμα

Σύγκρουση για το ψηφιακό μέρισμα

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση της έναρξης της πρώτης μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την εταιρεία Digeα ανοίγει μια νέα σελίδα, τόσο στην ψυχαγωγία των καταναλωτών όσο και στη βιομηχανία της επικοινωνίας. Η εταιρεία που έχουν συστήσει οι επτά μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (Αlpha, Alter, Antenna, Μακεδονία ΤV, Mega, ΣΚΑΪ, Star) με στόχο να δημιουργήσει τις υποδομές ψηφιακής μετάδοσης για όλα τα προαναφερόμενα κανάλια, θ’ αρχίσει να εκπέμπει δοκιμαστικά από το ερχόμενο φθινόπωρο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με στόχο, μέχρι τις αρχές του 2010, να πετύχει κάλυψη 60% του πληθυσμού της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται εμπορική μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Εχει προηγηθεί η ΕΡΤ από το 2006 με τα προγράμματα «σινέ+», «πρίσμα+» κ. λπ. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνον το 7% των ελληνικών νοικοκυριών διέθετε πέρυσι δέκτη ψηφιακού επίγειου ή δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος, ενώ η τηλεθέαση των συγκεριμένων προγραμμάτων της ΕΡΤ παραμένει χαμηλότερη του 1%.

Η μετακίνηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών στη νέα μετάδοση αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα. Και παρόλο που η αναλογική μετάδοση δεν θα σταματήσει πριν από το 2012, τα πλεονεκτήματά της μπορούν να ωθήσουν πολλούς στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας. «Εκτιμούμε μέχρι τις αρχές του 2010 να καλύψουμε το 60% του ελληνικού πληθυσμού», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Digeα, κ. Γ. Μαθιός. Ο αριθμός όμως εκείνων που θα μετακινηθούν πραγματικά στη λήψη ψηφιακού σήματος, παραμένει προς επιβεβαίωση. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μαθιό, ο Ελληνας έχει την τάση να υιοθετεί νέες τεχνολογίες όταν βολεύουν το εξωτερικό του προφίλ. «Το είδαμε στην κινητή τηλεφωνία και δεν αποκλείεται να το δούμε και στην ψηφιακή τηλεόραση, δεδομένου ότι θα προσφέρει καλύτερη εικόνα, αλλά και έξτρα δυνατότητες, όπως η προβολή ψηφιακών φωτογραφιών, αποθήκευση τηλεοπτικού χρόνου κ. λπ.».

Στόχος της Digeα είναι, μέχρι το «σβήσιμο» (switch over) της αναλογικής μετάδοσης, τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού να έχει μετακινηθεί στην ψηφιακή τηλεόραση. Οποιοδήποτε άλλο ποσοστό, μικρότερο του 80%, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι πολίτες που πρέπει να πειστούν για την αναγκαιότητα της νέας τεχνολογίας. Πρέπει να πειστεί και να τρέξει κυρίως η Πολιτεία. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Πρ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο. Η αγορά όμως αμφιβάλλει αν η χώρα θα πετύχει το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «σβήσιμο» της αναλογικής μετάδοσης το 2012, δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στη χώρα μας αυτό να συμβεί το 2015, οπότε -βάσει των κανονισμών της Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακής Ενωσης- η αναλογική μετάδοση μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ανθρώπινης ιστορίας.

Σήμερα η χώρα στερείται: πρώτον, του χάρτη οριστικής μετάβασης στη νέα ψηφιακή μετάδοση, δεύτερον, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέψει το νομικό πλαίσιο δημιουργίας των νέων απαιτούμενων δικτύων ψηφιακής μετάδοσης και, τρίτον, του Π. Δ. που θα προβλέψει τη διαγωνιστική διαδικασία εκχώρησης των σχετικών αδειών ψηφιακής εκπομπής στους παρόχους. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει ν’ αποφασίσει για την αξιοποίηση των συχνοτήτων που θ’ απελευθερώσει η ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση.

Σήμερα, κάθε δίαυλος (κανάλι) χωράει μια αναλογική μετάδοση σήματος, ενώ η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει τη μετάδοση τεσσάρων ψηφιακών σημάτων. Ως αποτέλεσμα θ’ απελευθερωθούν συχνότητες στη γνωστή μπάντα των UHF (ονομάστηκαν «ψηφιακό μέρισμα») και αποτελούν το νέο πεδίο σύγκρουσης τηλεοπτικών καναλιών και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για το ποιος θα είναι ο κληρονόμος τους. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και αφήνει την πρωτοβουλία στην αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος στις εθνικές κυβερνήσεις, η ίδια προκρίνει μέσω των συστάσεών της, οι απελευθερωμένες συχνότητες να αποδοθούν σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου ν’ αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, όπως π. χ. μετάδοση τηλεοπτικού σήματος στο κινητό τηλέφωνο (mobile ΤV).

Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνει στη διάθεσή τους το ελεύθερο φάσμα, προκειμένου ν’ αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, όπως η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV) που απαιτεί διπλάσιες συχνότητες από τη συμβατική τηλεόραση (SDTV). Επίσης, κάποιοι ενδιαφέρονται ν’ αναπτύξουν αμφίδρομες αλληλεπιδραστικές υπηρεσίες (π. χ. τηλεπωλήσεις, τηλεπαιχνίδια κ. ο. κ.). Σαν συνέπεια ο πόλεμος έχει ανάψει για τα καλά, με τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις να διεκδικούν περίπου ρόλο τηλεοπτικού καναλιού και με τους «καναλάρχες» να διεκδικούν περίπου ρόλο τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Η διοίκηση της Digeα, εκπροσωπώντας τα 7 μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητική να συζητήσει οτιδήποτε περί εκχώρησης συχνοτήτων. Ο πρόεδρός της κ. Κ. Κιμπουρόπουλος χαρακτήρισε «άκαιρη και άστοχη» οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ψηφιακό μέρισμα πριν ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Τα βέλη του στράφηκαν κυρίως προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του έτους τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί σχεδόν αμέτοχη τη συγκεκριμένη κόντρα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το χάος που δημιουργήθηκε από την αναλογική μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού σήματος, θα κληρονομηθεί και στη νέα ψηφιακή εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή