Απαιτείται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την οικονομία

Απαιτείται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την οικονομία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε χθες η διοίκηση της Eurobank σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος υπογράμμισε στην ανάγκη άμεσης αντίδρασης στις προκλήσεις της κρίσης. «Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, κινδυνεύουμε να παραμείνουμε παγιδευμένοι σ’ ένα φαύλο κύκλο χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης» προειδοποίησε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια αξιόπιστη στρατηγική εξόδου από την κρίση και να σχεδιάσουμε την «επόμενη μέρα», με στόχο τη μετάβαση σ’ ένα νέο κύκλο δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα απασχόληση και ευημερία.

«Ενας τέτοιος νέος κύκλος πιστεύουμε πως απαιτεί ένα διαφορετικό αναπτυξιακό προσανατολισμό. Ενα προσανατολισμό, που θα διαδεχθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, και το οποίο βασίστηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, και κυρίως της κατανάλωσης. Το μοντέλο όμως αυτό εξαντλείται. Δεν μπορούμε οι Ελληνες -κράτος και ιδιώτες- να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε, στηριζόμενοι σε δανεικά. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα πρέπει να στηριχθεί και να στηρίζει την εξωστρέφεια της οικονομίας και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, τη μακροχρόνια αποταμίευση, την ποιοτική αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα».

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι το μείζον εθνικό θέμα αυτή τη στιγμή, η μεγάλη εθνική προτεραιότητα, είναι η επιτάχυνση του εθνικού εκσυγχρονισμού και η αναζωογόνηση της παραγωγικής μας οικονομίας. «Στην πρόταξη αυτής της απόλυτης προτεραιότητας, πιστεύω ότι ο ρόλος των επιχειρηματιών μπορεί να είναι καταλυτικός, να είναι κυριολεκτικά εθνικός», υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος. «Η πρόκληση για μας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «τούτη την ώρα, σε τούτον τον τόπο, είναι να ξεφύγουμε από το τέλμα ενός συστήματος που μονίμως βολεύεται και αναβάλλει. Να συνεισφέρουμε αποφασιστικά στην έξοδο από τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα, αντιπαρατάσσοντας την επιχειρηματική τόλμη στην πολιτική ατολμία, την ιδιωτική πρωτοβουλία στον κρατικό εφησυχασμό, τη δράση στην αδράνεια, τα έργα στην υποσχεσιολογία. Και να μην ησυχάσουμε αν δεν δούμε ορατή, διαρκή και συνεπή πρόοδο».

Στην ομιλία του ο κ. Αγγελόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σημείωσε ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι πολλαπλά κρίσιμη, διότι δεν αφορά απλά και μόνον το μέλλον ενός πολιτικού ή το πρόγραμμα ενός κυβερνητικού σχήματος, αλλά αφορά το μέλλον της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT