Προς συναινετική λύση στη διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον

Προς συναινετική λύση στη διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ μιας συναινετικής λύσης στη διαμάχη με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τάχθηκε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Οπως ανακοίνωσε χθες η επιχείρηση το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να υπογραφεί το συνυποσχετικό που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές με τα από πολύμηνες συζητήσεις, προκειμένου το θέμα να παραπεμφθεί στη Διαιτησία.

Η διαφωνία των δύο εταιρειών συνίσταται στις προϋποθέσεις και στον τρόπο εφαρμογής της υπουργικής απόφασης του Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη διαμόρφωση του τιμολογίου πελατών υψηλής τάσης, (πρώην Α150). Η ΔΕΗ στο πλαίσιο σχετικής υπουργικής απόφασης είχε επιβάλει στο σύνολο των πελατών της υψηλής τάσης, μεταξύ των οποίων και της Αλουμίνιον, αύξηση 10% από 1ης Ιουλίου 2008. Η Αλουμίνιον της Ελλάδας ουδέποτε κατέβαλε τα ποσά που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη αύξηση ενώ προσέφυγε στα δικαστήρια για ακύρωση, κάτι που στη συνέχεια απέσυρε. Οι δύο εταιρείες ακολούθησαν πέρσι ακραίες διαδικασίες, απειλώντας η μεν Αλουμίνιον με κλείσιμο της παραγωγικής διαδικασίας, η δε ΔΕΗ με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι τόνοι χαμήλωσαν μετά από παρέμβαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και παράλληλα με την εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης οι διοικήσεις των δύο εταιρειών προσήλθαν σε εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ενός φιλικού διακανονισμού.

Ο διάλογος φέρεται να είχε αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές αναμένεται μετά και την εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τάκη Αθανασόπουλο, να υπογράψουν το συνυποσχετικό που προβλέπει προσφυγή στη Διαιτησία για τον τρόπο εφαρμογής της επίμαχης υπουργικής απόφασης. Η Αλουμίνιον της Ελλάδος στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκε και έχει καταβάλλει ήδη τις οφειλές της μέχρι και τον Απρίλιο του 2009 και απομένει να καταβάλλει αυτές του Μαΐου. Η αποπληρωμή των οφειλών Μαΐου τέθηκαν προϋπόθεση από τη ΔΕΗ για την υπογραφή του συνυποσχετικού. Η εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να ικανοποιεί την πλευρά του Ομίλου Μυτιληναίου, η οποία αναμένεται να καταβάλλει και τις απαιτούμενες οφειλές προκειμένου να κρίνουν στη συνέχεια τα Δικαστήρια σε ποια βάση θα τιμολογείται το ρεύμα που καταναλώνει η Αλουμίνιον.

Βασικό επιχείρημα της Αλουμίνιον στα Δικαστήρια είναι το καταναλωτικό προφίλ της Αλουμίνιον (εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, συνεχή λειτουργία 365 ημέρες το χρόνο, υψηλό ποσοστό συμμετοχής του κόστους ρεύματος στο συνολικό κόστος της εταιρείας κλπ).

Η απόφαση για τις ενεργοβόρες

Η υπουργική απόφαση για αύξηση του τιμολογίου υψηλής τάσης υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2007 με πρόβλεψη ισχύος την 1η Ιουλίου 2008. Η αύξηση 10% επί του τιμολογίου Α150 οριζόταν ως πλαφόν στην τιμολόγηση που θα προέκυπτε έπειτα από διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους πελάτες της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας τιμολογίων. Σε αυτή ανήκουν συνολικά 23 μεγάλες βιομηχανίες που ανήκουν στον κλάδο των μεταλλείων, των διυλιστηρίων και του τσιμέντου. Αλουμίνιον της Ελλάδος, Λάρκο και Χαλυβουργική θεωρούνται οι πλέον ενεργοβόρες. Με εξαίρεση την Αλουμίνιον που από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε την υπουργική απόφαση και αρνήθηκε να καταβάλλει τα ποσά που αντιστοιχούν στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος το σύνολο των υπολοίπων συμμορφώθηκε με τις αυξήσεις της ΔΕΗ. Η όποια απόφαση πάντως της Διαιτησίας θα καθορίσει την τιμολόγηση στο σύνολο των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT