Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η μείωση οικοδομικής δραστηριότητας

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η μείωση οικοδομικής δραστηριότητας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές του έτους, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια) κατέγραψε μείωση κατά 13,5% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 22,3% με βάση την επιφάνεια. Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου εκδόθηκαν 17.495 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε επιφάνεια 4,2 εκατ. τ. μ., έναντι 20.229 αδειών επιφάνειας 5,43 εκατ. τ. μ. κατά την ίδια περίοδο του 2008.

Η πτώση έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους άγγιξε το 26,3% με βάση τον αριθμό των αδειών (4.433 από 6.013) και το 33,4% με βάση τη συνολική επιφάνεια (1,1 εκατ. τ. μ. από 1,67 εκατ. τ. μ.). Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, καθώς το πρώτο τετράμηνο του έτους εκδόθηκαν 13,7% λιγότερες άδειες με 23,8% μικρότερη επιφάνεια.

Τη μεγαλύτερη κάμψη, πάντως, σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο με 26,7% (αριθμός αδειών), έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, όπως το ΤΕΕ, που ανέφεραν ότι η εικόνα στον κλάδο θα εμφανίσει επιδείνωση. Την εκτίμηση αυτή βασίζει στις αναφορές που λαμβάνει το ΤΕΕ από το σύστημα ελέγχου των αμοιβών των μηχανικών – μελών του. Βάσει αυτών των στοιχείων, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να αγγίξει το 19% τον Μάιο και το 30% τον Ιούνιο.

Από πλευράς περιφερειών, τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Απρίλιο (ιδιωτική δραστηριότητα) σε ετήσια βάση σημείωσε εκείνη του Νοτίου Αιγαίου με 37,4%, ενώ με βάση την επιφάνεια η πτώση ξεπερνάει το 61%. Ακολούθησε η Αττική με μείωση 32,4% στον αριθμό των αδειών και 49,9% στην επιφάνεια.

Η μεγάλη πτώση στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου συνιστά ένα σαφές μήνυμα του τι προμηνύεται στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, καθώς στο Νότιο Αιγαίο βρίσκονται πολλοί παραθεριστικοί προορισμοί, με κύριο άξονα της οικοδομικής δραστηριότητας την ανάπτυξη εξοχικών. Επίσης, οι αφίξεις τουριστών εμφανίζονται μειωμένες και το αγοραστικό ενδιαφέρον από την αγορά του εξωτερικού εμφανίζεται αισθητά περιορισμένο φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT