Οι άνδρες χρησιμοποιούν συχνότερα πιστωτική από τις γυναίκες

Οι άνδρες χρησιμοποιούν συχνότερα πιστωτική από τις γυναίκες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στην πεποίθηση που θέλει τις γυναίκες επιρρεπείς στη χρήση του πλαστικού χρήματος είναι τα συμπεράσματα έρευνας της MasterCard, που δείχνουν ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν την κάρτα τους περισσότερο από τις γυναίκες. Η ερμηνεία συνδέεται με το γεγονός ότι, ως κύριοι χρήστες του Ιnternet, είναι αυτοί που κάνουν κυρίως on line συναλλαγές, ενώ οι γυναίκες κάνουν πιο συχνή χρήση των καρτών στα εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατόχων καρτών, που έγινε σε δείγμα 1.809 ατόμων, 7 στους 10 χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για αγορές σε εμπορικά καταστήματα, με την ηλικιακή ομάδα 35 – 44 να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναλλαγές. Τα ποσοστά χρήσης καρτών σε άλλους κλάδους είναι 19% στα σούπερ μάρκετ, 13% σε ξενοδοχεία, 12% για συναλλαγές μέσω Ιnternet, 11% για αγορά εισιτηρίων και υπηρεσίες, 8% σε βενζινάδικα και 6% σε εστιατόρια.

Οι βασικότερος λόγος χρήσης της κάρτας είναι η διευκόλυνση των καθημερινών συναλλαγών, καθώς σε ποσοστό που φθάνει το 71% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να έχουν μαζί τους μετρητά. Η άμεση πρόσβαση σε μετρητά αναφέρεται ως δεύτερος βασικός λόγος από τους δύο στους πέντε κατόχους και ακολουθεί η δυνατότητα αποπληρωμής της χρέωσης με δόσεις. Η διευκόλυνση στις καθημερινές συναλλαγές που παρέχουν οι κάρτες πληρωμών επιβεβαιώνεται κυρίως από τις ηλικίες 45 – 70 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 δίνουν περισσότερη έμφαση στο θέμα της άμεσης πρόσβασης σε μετρητά. Στις μικρότερες ηλικίες 35 – 44 και κάτω, οι κάτοχοι αξιοποιούν τη δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις, ενώ άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν σχετικά με τη χρήση κάρτας από νεαρές ηλικίες είναι τα προγράμματα επιβράβευσης, η εξοικονόμηση χρόνου και η δυνατότητα on line αγορών.

Τρεις στους πέντε ερωτηθέντες, κυρίως 18 – 34 ετών, θεωρούν ότι οι κάρτες πληρωμών αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για τις συναλλαγές τους, αφού έτσι ελέγχουν καλύτερα τα χρήματα που ξοδεύουν. Βασικοί παράγοντες εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των καρτών είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται και διασφαλίζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (για τις ηλικίες 18 – 44), αλλά και το γεγονός ότι αν χαθεί η κάρτα, η τράπεζα θα την αντικαταστήσει άμεσα χωρίς απώλεια χρημάτων (για τις ηλικίες 45 – 70). Ενα μικρό ποσοστό αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν παίρνουν μαζί τους χρήματα και έτσι δεν φοβούνται μην τους κλέψουν. Η συντριπτική πλειοψηφία (81%) των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιεί κάρτα για αγορές κάτω των 25 ευρώ. Για μικρές αγορές χρησιμοποιούν την κάρτα τους οι νεαρές ηλικίες (22%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT