Οι ελληνικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν τα Βαλκάνια

Οι ελληνικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν τα Βαλκάνια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη διατήρηση της κρίσιμης μάζας που έχουν αποκτήσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αγωνίζονται με πείσμα οι εγχώριες τράπεζες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση δεν υπάρχει καμία σκέψη από καμία μεγάλη ελληνική τράπεζα για μείωση των θέσεών τους στην περιοχή, πολύ περισσότερο την έξοδο από κάποια χώρα.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες οι εγχώριες δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε μείωση προσωπικού ούτε σε κλείσιμο καταστημάτων στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα. Εχουν πραγματοποιηθεί μικρής μόνο κλίμακας στοχευμένες κινήσεις μείωσης καταστημάτων, ενώ μεγάλη προσπάθεια γίνεται για την περιστολή των εξόδων. Εδώ και αρκετούς μήνες οι τράπεζες προχωρούν στην επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων των καταστημάτων, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των προμηθειών, τη μείωση των δαπανών διαφήμισης και προβολής καθώς και τον δραστικό περιορισμό των bonus και άλλων έκτακτων αμοιβών, ενέργειες που έχουν οδηγήσει στη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η εγκατάλειψη της περιοχής θα είχε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία. Η δυναμική επέκταση των τραπεζών άνοιξε το δρόμο σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εγχώριες εταιρείες να επεκταθούν ή να εξάγουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές. Επιπρόσθετα μια απόφαση τράπεζας να εγκαταλείψει την παρουσία της σε μια χώρα θα είχε σοβαρή οικονομική επίπτωση στα μεγέθη της καθώς η επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη ήταν μια προσπάθεια που κόστισε πολύ και σε χρήμα αλλά και σε στελεχικό δυναμικό.

Αλλωστε οι εξελίξεις στις οικονομίες της περιοχής δεν είναι τόσο άσχημες όσο προβλέπονταν, ενώ τα σενάρια καταστροφής που μετέδιδαν ξένοι οίκοι διαψεύστηκαν. Επιπλέον η προοπτική ενίσχυσης ορισμένων χωρών της Βαλκανικής από το ΔΝΤ ενισχύει τις προσδοκίες για ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχημένη διαχείριση. Ετσι οι τράπεζες σφίγγουν τα δόντια, στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τις θυγατρικές τους, και ελπίζουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης, την έξοδο από το τούνελ της κρίσης και σε επόμενο στάδιο την ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών της περιοχής.

Ωστόσο, η πορεία αυτή δεν θα είναι εύκολη. Οι επιτελείς των τραπεζών αναγνωρίζουν ένα στρατηγικό πρόβλημα των χωρών της περιοχής. Βασικό χαρακτηριστικό των χωρών αυτών είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ αποταμιεύσεων (οι οποίες είναι απογοητευτικά χαμηλές) και επενδύσεων. Η έκρηξη των επενδύσεων γινόταν μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων και τραπεζικού δανεισμού, όμως και οι δύο αυτές πηγές στέρεψαν εξαιτίας της κρίσης.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το μοντέλο ανάπτυξης των χωρών της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηριζόταν από σοβαρές ανισορροπίες, οι οποίες είναι φυσικό να έχουν περάσει και στο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση και στις θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών. Προσθέτουν ότι σταδιακά θα πρέπει να αποκατασταθεί η ισορροπία στις τοπικές αγορές και το τραπεζικό σύστημα. Στο περιβάλλον αυτό οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να αναδείξουν μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, η οποία να βασίζεται σε περισσότερο παραδοσιακά μοντέλα, δηλαδή μιας ισόρροπης ανάπτυξης δανείων – αποταμιεύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει η μείωση των τραπεζικών «παικτών», είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε μέσω αποχώρησης, που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες. Στην προοπτική αυτή οι εγχώριες τράπεζες επιδιώκουν, πάση θυσία, να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, ευελπιστώντας ότι αυτοί που θα βρεθούν εκτός των τοπικών αγορών είναι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT