Η Επίλεκτος στρέφεται δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Επίλεκτος στρέφεται δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή και συνειδητή στροφή στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πραγματοποιεί πλέον η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι το μέλλον στον χώρο των ΑΠΕ μπορεί να προσφέρει ευημερία στον όμιλο, σε αντίθεση με τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο η αποδοτικότητα του οποίου πλήττεται ανεπανάληπτα τα τελευταία έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση της εισηγμένης πρόκειται να ανακοινώσει και νέο έργο στον χώρο της ενέργειας, πριν από τη λήξη του έτους, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα να λειτουργεί σε ετήσια βάση νέα φωτοβολταϊκά πάρκα υψηλής δυναμικότητας. Εξάλλου, τα οφέλη από την επένδυση που έχει ήδη πραγματοποιήσει μέσω της θυγατρικής της Επίλεκτος Ενεργειακή Α. Ε. πρόκειται να φανούν από το δεύτερο εξάμηνο της νέας οικονομικής χρήσης 2009 – 2010 (Οκτ. – Δεκ. ’09). Εκτιμάται ότι τα έσοδα από την υφιστάμενη επένδυση στον χώρο των φωτοβολταϊκών θα υπερβούν τα 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τον όμιλο, η διοίκηση του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επιλογής των προμηθευτών, έχοντας εξασφαλίσει το σύνολο των αναγκαίων αδειών. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο αφορά λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 9,9 MW στον νομό Λάρισας, με τιμή πώλησης τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 25% από ίδια κεφάλαια, 45% από τραπεζικό δανεισμό, ενώ για το υπόλοιπο 30% θα κατατεθεί φάκελος επιδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επένδυση αυτή έχει υπογραφεί 20ετές συμβόλαιο με τον ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τα προαναφερθέντα εκτιμώμενα έσοδα.

Σε ό, τι αφορά τη δραστηριότητα της νηματουργίας, η Επίλεκτος διατηρεί τη δυναμικότητά της παρά το αντίξοο περιβάλλον, όντας ο μεγαλύτερος παραγωγός βαμβακερού νήματος στην Ευρώπη, με δυνατότητα παραγωγής έως και 50 τόνων ημερησίως. Σήμερα εντούτοις η μειωμένη ζήτηση -έως και 40% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη- δικαιολογεί την παραγωγή μόνο 40 τόνων. Σε αντίθεση με τα κλωστήρια, που υπέστησαν σημαντική καθίζηση τη χρονιά που πέρασε, η εικόνα ήταν καλύτερη για τα εκκοκκιστήρια, καθώς υπήρξε ικανοποιητική ζήτηση και σχετικά βελτιωμένες τιμές. Για την 12μηνη οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου, η Επίλεκτος διατήρησε την τάση του 9μήνου, με υποχώρηση του κύκλου εργασιών και αυξημένες ζημίες μετά φόρων, ενώ ενδεχόμενη βελτίωση των μεγεθών του ομίλου αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο της νέας χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT