Χωρίς τραπεζικά δάνεια δεν θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων

Χωρίς τραπεζικά δάνεια δεν θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 61,4% των ειδικών της αγοράς εκτιμά ότι η κρίση στα ακίνητα θα διαρκέσει ώς το 2012, μολονότι δεν διαπιστώνεται «φούσκα», ενώ η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας μπορεί να περιορίσει την προσφορά και, κατά συνέπεια, να συγκρατήσει την πτώση των τιμών. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συγκυρία στην ελληνική Κτηματαγορά για το δεύτερο εξάμηνο, η οποία υπογράφεται από τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν απέχουν από αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση διάρκεια της κρίσης στις τιμές των ακινήτων είναι τεσσεράμισι χρόνια και η μείωση της αξίας φτάνει το 30%.

O κ. Πανάς σημειώνει ότι οι κατασκευές νέων κατοικιών έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι πωλήσεις -σύμφωνα με ειδικούς της Κτηματαγοράς- έχουν μειωθεί κατά 50-70%, δημιουργώντας έτσι ένα πλεόνασμα προσφοράς, το οποίο όμως, λόγω του «αμυντικού συστήματος» των κατασκευαστικών εταιρειών, ακόμα δεν έχει ωθήσει σε σημαντικό βαθμό τη μείωση των τιμών των ακινήτων. Η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει, αλλά όχι σημαντικά, το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών. Σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 με 200.000 απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα. Ενας ακόμη παράγοντας που επιτείνει την κρίση είναι οι τιμές που παραμένουν υψηλές.

Προβλέπει, ωστόσο, ότι «θα έχουμε πτωχεύσεις οικοδομικών εταιρειών, θα έχουμε εγκαταλελειμμένα γιαπιά, θα έχουμε μια μιζέρια στην Κτηματαγορά και η κρίση φαίνεται ότι θα φτάσει μέχρι το 2012 μέχρι να ανακάμψει η αγορά». Επίσης, ο κ. Πανάς καταλήγει ότι χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες δεν μπορεί να λειτουργήσει η ελληνική Κτηματαγορά.

Οι αποδόσεις των ακινήτων δεν διαμορφώνονται στο 5% – 6% που ήταν πριν από την κρίση. Σήμερα, οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3-3,5% για κατοικίες των 60-120 τ.μ. Στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφεται αύξηση του δείκτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, βελτίωση σημειώνουν οι δείκτες εμπιστοσύνης κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.

Ετσι, φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης του κλίματος στην αγορά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει περάσει η κρίση και έχει έρθει η ανάκαμψη. Απλώς το κλίμα σταμάτησε να επιδεινώνεται. Οσον αφορά την επίπτωση της κρίσης στις τιμές των ακινήτων, το 52,6% των ειδικών αναμένει ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των τιμών των ακινήτων. Ομως, δεν αναμένει ουσιαστική υποχώρηση των τιμών. Το 35,7% των ειδικών της Κτηματαγοράς προσδοκά ότι θα «υπάρξει σχετική μείωση» στις τιμές των κατοικιών στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (66,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT