Απώλειες 3,2 δισ. από τουριστικό και ναυτιλιακό συνάλλαγμα

Απώλειες 3,2 δισ. από τουριστικό και ναυτιλιακό συνάλλαγμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απώλειες από το πλεόνασμα του τουριστικού ισοζυγίου το 2009 αναμένεται να ανέλθουν στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες από το πλεόνασμα του ισοζυγίου της ναυτιλίας υπολογίζονται στα 2 δισ. αναφέρει σε ανάλυση στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο η Alpha Bank. Σύμφωνα με την ανάλυση, συνολικά, από τις δύο αυτές σημαντικές πηγές πλεονασματικών εισπράξεων για την ελληνική οικονομία αναμένεται να χαθούν γύρω στα 3,2 δισ. ευρώ (ενώ μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 1,42 δισ). Ωστόσο, οι απώλειες αυτές υπεραντισταθμίζονται από την αναμενόμενη μείωση των πληρωμών για καθαρές εισαγωγές καυσίμων κατά 4,8 δισ. (έως σήμερα 1,95 δισ.).

Η Alpha Bank αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι και περιορισμένη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 114 εκατ. ευρώ ή κατά 3,0% σε ετήσια βάση το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2009, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (για πρώτη φορά έπειτα από πολλά έτη συνεχών αυξήσεων) των πληρωμών τόκων, μερισμάτων και κερδών κατά -3,4% σε ετήσια βάση, έπειτα από αύξησή τους κατά 23,7% στο πρώτο πεντάμηνο 2008. Η σημαντική καθαρή εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα από το εξωτερικό τα τελευταία έτη αυξάνει τις πληρωμές τόκων, μερισμάτων και κερδών, τα οποία αποκτώνται εγχωρίως από ξένους επενδυτές και εξάγονται στη συνέχεια στο εξωτερικό. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση του spread του Ελληνικού Δημοσίου κατά το πρώτο πεντάμηνο 2009 φαίνεται ότι αντισταθμίσθηκε από την επίσης μεγάλη πτώση των διεθνών μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στο ίδιο διάστημα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να μειωθεί έναντι του υψηλού περσινού του επιπέδου.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε επωφεληθεί περισσότερο από τα χαμηλότερα επιτόκια που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά τους τελευταίους μήνες λόγω της ύφεσης, σημειώνει η Alpha Bank. Αντίθετα, στην αποτροπή μιας μεγαλύτερης μείωσης του ελλείμματος στο ΙΤΣ της χώρας συνέβαλε η πτώση πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, κατά 1,78 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο έτους. Ειδικότερα, σημαντικά μειωμένες σε αυτό το διάστημα ήταν οι εισπράξεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε. Ε. (ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων). Ωστόσο, για το 2009 ως σύνολο εκτιμάται ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου των εισοδηματικών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2008, συμβάλλοντας εντονότερα στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT