Αυξήθηκαν 27% οι τουρίστες με κρουαζιερόπλοια εκτός Ε.Ε.

Αυξήθηκαν 27% οι τουρίστες με κρουαζιερόπλοια εκτός Ε.Ε.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος κατά 27% εμφανίζεται ο αριθμός των τουριστών που έφθασαν στον Πειραιά, από τις αρχές του έτους έως και τον Μάιο, με κρουαζιερόπλοια που φέρουν μη κοινοτική σημαία σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008.

Ειδικότερα, έως τον Μάιο είχαν έρθει στον Πειραιά 372.067 επιβάτες έναντι 292.567 επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Αντιθέτως, κατά το πρώτο 5μηνο του 2009 ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας με κοινοτικά πλοία εμφανίζει μείωση κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2009, επισκέφθηκαν τον Πειραιά με κοινοτικά κρουαζιερόπλοια 84.274, έναντι 111.559 επιβατών, στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κύκλοι που ασχολούνται με την κρουαζιέρα δήλωσαν στην «Κ» ότι τα «στοιχεία δείχνουν την ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να καταργηθεί ο προστατευτισμός που υπάρχει, ώστε και τα μη κοινοτικά κρουαζιερόπλοια να μπορούν να πραγματοποιήσουν κυκλικές κρουαζιέρες στην Ελλάδα. Εξάλλου, η διατήρηση του προστατευτισμού στερεί την εθνική οικονομία, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, από έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ». Κατά τη διάρκεια του πρώτου το εξάμηνο του 2009, ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων, που κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, ήταν 316 από 318 πέρσι.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός με περίπου 4,3 εκατομμύρια επιβάτες. Η Σαντορίνη, η Μύκονος,, η Ρόδος, η Κέρκυρα, το Κατάκολο και η Πάτμος είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή νησιά. Πρώτος προορισμός, ωστόσο, είναι η Ιταλία με ποσοστό 23%, δεύτερος η Ελλάδα με 19,6% και στην τρίτη θέση είναι η Ισπανία με ποσοστό 16,6%.

Διαμαρτυρία ΔΝΕ

Δασμολογική απαλλαγή των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρονται σε κρουαζιερόπλοια, ζητά η Διεθνής Ναυτική Ενωση (ΔΝΕ), με επιστολή που απέστειλε προσφάτως στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι τα κρουαζιερόπλοια, είναι πλωτά κέντρα αναψυχής, που απευθύνονται σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος, προσφέροντάς τους διάφορες υπηρεσίες, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, θέατρο, κινηματογράφους, κομμωτήρια, καζίνο, πισίνες, κλπ., και ως εκ τούτου οι παραδόσεις κάθε είδους αγαθών που είναι απαραίτητα για την άσκηση των παραπάνω εμπορικών δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης των πλοίων, θα πρέπει να έχουν άμεση απαλλαγή από ΦΠΑ, ως πράξεις συνδεόμενες με τις διεθνείς μεταφορές.

«Με δεδομένη την υπάρχουσα οικονομική κρίση η οποία έχει πλήξει αναπόφευκτα και τον κλάδο της κρουαζιέρας, καλούμε το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη διευθέτηση του θέματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΝΕ.

Ανοδική αγορά

Η κρουαζιέρα προσελκύει διεθνώς περισσότερα από 13 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως με έντονη αυξητική τάση. Από αυτούς, τα 3,2 εκατομμύρια προέρχονται από την αγορά της Ευρώπης, ενώ η κύρια πηγή τουριστών κρουαζιέρας προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, η οποία αριθμεί 9,1 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη σε παραγωγή αγορά είναι η αγορά της Αγγλίας, η οποία έχει υπερβεί το 1 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως και ακολουθούν η γερμανική με 640.000 επιβάτες, η ιταλική με 512.000 επιβάτες, η ισπανική με 380.000 επιβάτες και η γαλλική με 235.000 επιβάτες στην Ελλάδα η κρουαζιέρα, ως μορφή διακοπών, είναι ακόμη χαμηλά αριθμώντας περί τις 15 χιλιάδες επιβάτες ετησίως.

Οι ειδικοί επί της κρουαζιέρας στην Ευρώπη εκτιμούν ότι το 2010 αναμένεται να φθάσει στους 5,1 εκατ. επιβάτες, ενώ σταδιακά έως και το 2012 αναμένεται να αγγίξει τα 6 εκατ. επιβάτες. Τα πλοία που θα εκτελούν κρουαζιέρες στην Ευρώπη και Μεσόγειο από 126 το 2008 αναμένεται να αυξηθούν σε 139 το 2012, ενώ οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν υπό κατασκευή ακόμη 39 σκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT