Οι χαμηλές τιμές στηρίζουν τον τουρισμό της Τουρκίας

Οι χαμηλές τιμές στηρίζουν τον τουρισμό της Τουρκίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές απώλειες της τάξης, περίπου, των 3,3 εκατ. τουριστών και πολλών εκατ. ευρώ μετρούν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τουριστικοί προορισμοί Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου και Τουρκίας ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τα οποία καταγράφονται σημαντικές μειώσεις από ορισμένες βασικές αγορές όπως της Γερμανίας (-149.138 αφίξεις) και της Ρωσίας (-176.785 αφίξεις) στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ η συνολική πτώση, τελικά, περιορίζεται στο 0,9% (10,6 εκατ.) εξαιτίας των αυξημένων οδικών αφίξεων. Θετική εξέλιξη εμφανίζει η κίνηση από τη Βρετανία με επιπλέον αφίξεις 88.765 τουριστών στο εξάμηνο συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η Τουρκία έριξε πάρα πολύ φθηνά πακέτα στη βρετανική αγορά, τα οποία σε επίπεδο τιμών δεν μπορούσαν να τα ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα πακέτα από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, προορισμοί που εμφανίζουν μειώσεις σε διψήφια ποσοστά στον αριθμό των επισκεπτών από τη Βρετανία. Η Ελλάδα στο εξάμηνο παραμένει μέσα στις 10 σημαντικότερες αγορές άντλησης επισκεπτών για την Τουρκία, κατέχοντας την 9η κατά σειρά θέση. Στο εξάμηνο, φέτος, καταγράφηκαν 266.382 αφίξεις Ελλήνων στην Τουρκία έναντι 249.763 το ίδιο διάστημα του 2008. Η μείωση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στη γειτονική χώρα τον Ιούνιο έφθασε σε ποσοστό 1,3% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι φθάνοντας τις 3,2 εκατ. αφίξεις. Στο εξάμηνο οι αφίξεις από το εξωτερικό οδικώς στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 12,6% (+275.806), ενώ οι αφίξεις αεροπορικώς μειώθηκαν κατά 4,8% (-374.649).

Η Ελλάδα

Στην Ελλάδα που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μόνο για τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, η μείωση της τουριστικής κίνησης στο εξάμηνο έφθασε σε ποσοστό 9,3% (-416.521) φθάνοντας σε σύνολο τα 4,1 εκατ. Τον Ιούνιο η μείωση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας έφθασε σε ποσοστό 8,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η Κύπρος

Η πτώση της τουριστικής κίνησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009 στην Κύπρο έφθασε σε ποσοστό το 10,8% (περίπου 880.000 αφίξεις) σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο. Η πτώση των αφίξεων τον Ιούνιο ήταν πολύ μεγαλύτερη φθάνοντας σε ποσοστό το 15,5% σε σχέση με τις αφίξεις τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Σε διψήφια ποσοστά κινήθηκαν τον προηγούμενο μήνα οι μειώσεις από σημαντικές για την Κύπρο αγορές όπως Βρετανία (-20%), Ρωσία (-19%), Ελλάδα (-13%) και Σουηδία (-11%).

Η Ισπανία

Τις μεγαλύτερες απώλειες στο εξάμηνο μεταξύ των τεσσάρων προορισμών εμφανίζει η τουριστική ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού νότου όπως είναι η Ισπανία. Η πτώση της τουριστικής κίνησης στο διάστημα αυτό έφθασε σε 11,4% (-2,7 εκατ. αφίξεις) φθάνοντας σε 23,5 εκατ. αφίξεις. Κάμψη κατά 16,3% σημείωσαν οι αφίξεις από τη Βρετανία και 11% από τη Γερμανία. Τον Ιούνιο η πτώση της τουριστικής κίνησης στην Ισπανία έφθασε σε ποσοστό 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT