Η τύχη του διαγωνισμού για τη μονάδα της Μεγαλόπολης κρίνεται σήμερα

Η τύχη του διαγωνισμού για τη μονάδα της Μεγαλόπολης κρίνεται σήμερα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της μονάδας της Μεγαλόπολης ισχύος 800 MW, θα εισηγηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τάκης Αθανασόπουλος. H επαναπροκήρυξη σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και οι αβεβαιότητες που αφορούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τη μονάδα και των έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην απουσία δέσμευσης από πλευράς του ΔΕΣΦΑ για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2012 και στην αδυναμία ολοκλήρωσης από την ίδια τη ΔΕΗ των αναγκαίων έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (KYT Πατρών και KYT Μεγαλόπoλης) λόγω αντιδράσεων, πριν το 2013.

Κύκλοι της διοίκησης ανέφεραν χθες ότι η νέα προκήρυξη προβλέπει χαμηλότερο προϋπολογισμό έργου κατά 70 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ έναντι 570 εκατ. ευρώ στην υφιστάμενη προκήρυξη), καθώς και ιδιαίτερη διαδικασία αδειοδότησης ώστε η ΔΕΗ να αποφύγει οικονομικές επιβαρύνσεις «τύπου Αλιβερίου».

Η ακύρωση του διαγωνισμού για τη μονάδα της Μεγαλόπολης, βρίσκει ριζικά αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ η οποία έχει προαναγγείλει για σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. Καταγγέλλει τον κ. Αθανασόπουλο για υπονόμευση του προγράμματος αντικατάστασης παλαιών μονάδων της ΔΕΗ με νέες προς εξυπηρέτηση των ιδιωτών παραγωγών. Στην εξέλιξη του διαγωνισμού της Μεγαλόπολης παρενέβησαν όμως και οι υποψήφιοι ανάδοχοι του έργου και συγκεκριμένα η εταιρεία Damc του Ομίλου Κοπελούζου και η METKA του Ομίλου Μυτιληναίου. O Ομιλος Κοπελούζου έθεσε πρώτος θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξής του, υποστηρίζοντας σε επιστολή του προς τα μέλη του δ.σ. πριν από ένα μήνα, ότι η ΔΕΗ λόγω της κρίσης θα μπορούσε μέσα από ένα νέο διαγωνισμό να πετύχει χαμηλότερο τίμημα. Το δ.σ. αποφάσισε τότε ότι δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του διαγωνισμού, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο διαγωνισμός θα κυλήσει ομαλά και θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αντιθέτως με τον Ομιλο Κοπελούζου, η METKA με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. H METKA εμφανίστηκε επίσης μέσω της ίδιας ανακοίνωσης να δεσμεύεται για την αποτελεσματική θωράκιση του έργου και της ΔΕΗ από οποιεσδήποτε απρόβλεπτες συνέπειες προκύψουν από ενδεχόμενη καθυστέρηση του αγωγού φυσικού αερίου.

Μαυροβούνιο

Η ΔΕΗ συμμετείχε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Electroprivreda Crne Gore AD Niksic (EPCG) για την πώληση του 45% του μετοχικού κεφαλαίου της, που διοργάνωσε η αρμόδια Επιτροπή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Οπως ανακοίνωσε η ίδια η ΔΕΗ, χθες ανοίχθηκαν οι οικονομικές προσφορές των δύο εναπομεινάντων επιχειρηματικών σχημάτων και η κοινοπραξία των ΔΕΗ και GoldenEnergy One Holdings Ltd, (Ομιλος Ρέστη) υπέβαλε καλύτερη οικονομική προσφορά σε σχέση με την ιταλική εταιρία A2A. Η εταιρεία EPCG είναι η καθετοποιημένη ηλεκτρική εταιρεία του Μαυροβουνίου στον τομέα παραγωγής, διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εγκατεστημένη ισχύ 868 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT