«Πράσινο φως» για τον λιθάνθρακα, αλλά σε μία 10ετία

«Πράσινο φως» για τον λιθάνθρακα, αλλά σε μία 10ετία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας τάσσεται στη νέα έκθεσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Σε ό, τι αφορά την στρατηγική με ορίζοντα το 2020, η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες είναι πλήρως ευθυγραμισμένη με την κυβερνητική πολιτική που έχει θέσει εκτός μίγματος για την ηλεκτροπαραγωγή την πυρηνική ενέργεια και τον λιθάνθρακα, με αρκετές όμως επιφυλάξεις και επισημάνσεις, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις σε ό, τι αφορά την αποτελεσματικότητα των στόχων στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών. Βασική παραδοχή της έκθεσης αποτελεί η μείωση της ζήτησης ως συνέπεια τόσο της κρίσης όσο και της βελτίωσης της ενεργειακής έντασης που αναμένεται από τα μέτρα εξορθολογισμού της κατανάλωσης. Εμφανίζεται μειωμένη κατά 15% περίπου το 2020 σε σχέση με τις προβλέψεις της αντίστοιχης έκθεσης του 2008. O λιγνίτης θα συνεχίσει να αποτελεί βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής και μετά το 2020, με σημαντικά μειούμενες ποσότητες λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων.

Εξοικονόμηση

Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και προβλέπει ότι το 2015 μπορεί να εξοικονομηθεί συνολική ποσότητα ενέργειας 1,963 Mtoe. Για να επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης, η έκθεση προτείνει την λήψη αυστηρών μέτρων και εξορθολογισμό των τιμολογίων των ενεργειακών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT