Μετά τις εκπτώσεις, προσφορές

Μετά τις εκπτώσεις, προσφορές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο (σε σταθερές τιμές) και τον Ιούνιο, σημειώνοντας μείωση κατά 14,5% -δεν συμπεριλαμβάνονται καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων- σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 και κατά 14,2%, εάν ληφθεί υπόψη και ο κλάδος των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων. Αν και τον Ιούνιο ανεκόπη η πτωτική πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση 1,3% σε σχέση με τον Μάιο, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), αλλά και η εικόνα που μεταφέρουν οι έμποροι από την αγορά δείχνουν ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση. Αλλωστε, από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες πολλά εμπορικά καταστήματα προχωρούν σε προσφορές, προκειμένου αφ’ ενός να ξεπουλήσουν τα αποθέματά τους και αφ’ ετέρου να καλύψουν τις απώλειες από τη μειωμένη κίνηση στις φετινές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο τον Ιούνιο του 2009 εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος σε όλους τους κλάδους, αποκαλύπτοντας την περιστολή των καταναλωτικών δαπανών ακόμη και για την αγορά τροφίμων, καθώς ο επιμέρους δείκτης στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 κατά 9,4%. Σημαντική για έναν ακόμη μήνα είναι και η μείωση του δείκτη των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (12,6%), ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση (34,2%) καταγράφουν οι πωλήσεις στον κλάδο των βιβλίων – χαρτικών ειδών. Ακολουθεί ο κλάδος των επίπλων – ηλεκτρικών ειδών – οικιακού εξοπλισμού με μείωση πωλήσεων κατά 24,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν και τα πολυκαταστήματα, καθώς ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 8,2%. Στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων – ποτών – καπνού η μείωση του επιμέρους δείκτη είναι 6,9%, ενώ οι μικρότερες απώλειες παρατηρούνται στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης (εκτός των πολυκαταστημάτων) με μείωση 1% και στον κλάδο φαρμακευτικών – καλλυντικών με μείωση 1%.

Σε τρέχουσες τιμές η μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Ιούνιο του 2009 ήταν σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 11,7%, χωρίς τη συμπερίληψη των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων και 13,4%, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος κλάδου. Η διαμόρφωση του δείκτη στα επίπεδα αυτά προήλθε από τη μείωση του δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 5,4%, των καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 27% και των λοιπών καταστημάτων κατά 16,9%.

Αν και τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δεν περιλαμβάνουν την περίοδο των θερινών εκπτώσεων κατά την οποία η κίνηση στην αγορά αυξήθηκε, η αποτίμηση στην οποία προβαίνουν οι ίδιοι οι έμποροι είναι απογοητευτική, κάνοντας λόγο για μείωση του τζίρου σε σχέση με τις περσινές θερινές εκπτώσεις της τάξης του 20% και μείωση κερδών που φτάνει ακόμη και το 50%. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε αύξηση των επιχειρήσεων που αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009 διεγράφησαν από το μητρώο του 515 επιχειρήσεις και ιδρύθηκαν 651, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 οι διαγραφές ήταν 683 και οι εγγραφές 1.311.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή