Στον επενδυτικό οίκο Fidelity το 2,31% της Alpha Bank

Στον επενδυτικό οίκο Fidelity το 2,31% της Alpha Bank

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2,31% των μετοχών της Alpha Bank, περίπου 9,5 εκατ. μετοχές, απέκτησε χθες ο διεθνής επενδυτικός οίκος Fidelity, άλλο ένα σημάδι ότι η κατάσταση εξομαλύνεται.

Συγκεκριμένα η Alpha Bank προχώρησε στη διάθεση 6,1 εκατ. ιδίων μετοχών τις οποίες απέκτησε ο διεθνής οίκος έναντι 12,12 ευρώ ανά μετοχή, ενώ παράλληλα η Fidelity αγόρασε 3 εκατ. επιπλέον μετοχές της Alpha στην ίδια τιμή. Από αυτές περίπου 1,5 εκατ. μετοχές άνηκαν στον πρόεδρο της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλο, ενώ οι υπόλοιπες ήταν στον έλεγχο θεσμικών χαρτοφυλακίων του ομίλου Alpha (κυρίως αμοιβαία κεφάλαια).

Στελέχη της Alpha Bank υπογραμμίζουν με ικανοποίηση ότι η επιτυχία της ιδιωτικής τοποθέτησης αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Μετά την απόκτηση των μετοχών αυτών από τη Fidelity το ποσοστό συμμετοχής των ξένων θεσμικών επενδυτών στην Alpha Bank διαμορφώνεται στο 41%.

Από τη διάθεση των ίδιων μετοχών η Alpha εισέπραξε περί τα 74,4 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος κτήσης των ίδιων μετοχών για την τράπεζα ήταν 11,67 ευρώ ανά μετοχή. Με την πώληση των ίδιων μετοχών ενισχύεται η καθαρή θέση του ομίλου (δεδομένου ότι οι ίδιες μετοχές αφαιρούνται από την καθαρή θέση), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τράπεζας ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα βελτιωθεί κατά 15 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2008 ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της Alpha Bank ανήλθε στο 7%, αυξημένος κατά 50 πόντους από το τέλος του 2008. Ο Δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως ανήλθε σε 9,7% μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η μετοχή της Alpha Bank την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε στα 12 ευρώ και κατά συνέπεια η χθεσινή συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με premium 1%. Κατά κανόνα τέτοιου είδους συναλλαγές πραγματοποιούνται σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια τοποθετούνται σε τέτοια επίπεδα τιμών, δεδομένου της έντονα ανοδικής κίνησης που προηγήθηκε, καθώς σχηματίζονται νέα επίπεδα ισορροπίας.

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις (-2,91% ο Γενικός Δείκτης) κυρίως λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 6,3%, η Eurobank κατά 3,93%, η Alpha -3,75%, ενώ η Πειραιώς -1,79%.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των ιδίων μετοχών είχε προχωρήσει από νωρίς, με τα πρώτα σημάδια βελτίωσης των αγορών, η Εθνική Τράπεζα διαθέτοντας περίπου 6 εκατ. ιδίων μετοχών μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή