ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…

Για τις 15 Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο, που θα κρίνει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η ανάκληση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο έχουν καταβάλει τα απαιτούμενα χρήματα για την κάλυψη των αποθεμάτων τους, στον βαθμό που η 15η Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ Γιώργος Πέτσας, είναι η καταληκτική ημερομηνία, που δεν επιδέχεται νέες παρατάσεις. Η λίστα περιλαμβάνει εταιρείες τόσο του κλάδου αυτοκινήτου όσο και του κλάδου ζωής, με μικρό αλλά και μεγάλο κύκλο εργασιών, ενώ το ύψος του ανοίγματος που έχουν συμποσούται στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις κάποιοι από τους μετόχους αυτών των εταιρειών διαβεβαιώνουν ότι θα καταβάλλουν τα χρήματα, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν ήδη «ουκ αν λάβοις… παρά του μη έχοντος».

«Δένει» τους ιδρυτικούς μετόχους της ρωσικής τράπεζας Uniastrum η Τράπεζα Κύπρου, βασικός μέτοχος της τράπεζας. Ετσι, το συγκρότημα υπέγραψε νέα πενταετή συμφωνία μετοχικής συνεργασίας με την οποία οι κ. Piskov και Zakaryan θα συνεχίσουν να ασκούν τα διοικητικά τους καθήκοντα και θα παραμείνουν στην Uniastrum Bank με ποσοστό 10% έκαστος.Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια της Τράπεζας Κύπρου περιλαμβάνεται η εισαγωγή της Uniastrum Bank σε ρωσικό χρηματιστήριο, κάτι που τοποθετείται μετά το 2014. Σύμφωνα με στελέχη της κυπριακής τράπεζας, η μελλοντική εισαγωγή της Uniastrum Bank σε ρωσικό χρηματιστήριο θα της δώσει πρόσβαση σε νέα κεφάλαια.

Υπέβαλαν καταστάσεις

Καμία εισηγμένη δεν βρέθηκε εκπρόθεσμη στην υποβολή των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων. Η διορία έληξε χθες το απόγευμα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν 9 εισηγμένες που είναι σε κανονική διαπραγμάτευση και δεν υπέβαλαν εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, αλλά έχουν υπερδωδεκάμηνη χρήση (δηλαδή το έτος λήγει κάθε 30 Ιουνίου) και συνεπώς δεν εμπλέκονται στην υποβολή του εξαμήνου. Επίσης, υπήρξαν και άλλες 7 εισηγμένες που δεν υπέβαλαν καθόλου εξάμηνο, ο οποίες βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης από το Χ.Α., συνεπώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να έχουν συνολική εικόνα της πορείας τους.

Ακριβότερο φέτος το… καλάθι του μαθητή

Ανάκληση των αυξήσεων, οι οποίες έφταναν το 4% – 5%, στα σχολικά είδη, καθώς και μείωση των τιμών ζήτησε χθες από τους εκπροσώπους των εισαγωγέων και εμπόρων του κλάδου ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος. Μάλιστα, ο κ. Βλάχος ζήτησε από τις εταιρείες που προχώρησαν σε ανατιμήσεις να προσκομίσουν τα κοστολογικά στοιχεία που δικαιολογούν τις αυξήσεις.

Τα όποια αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας θα φανούν μέσα στην εβδομάδα, οπότε οι υπηρεσίες του ΥΠΑΝ θα διενεργήσουν μια ακόμη τιμοληψία. Το ήδη προφανές, πάντως, είναι η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου εν μέσω οικονομικής κρίσης και πολιτικής ρευστότητας να δείξει ότι συνεχίζει τον πόλεμο κατά της ακρίβειας.

Παρουσιάσεις εισηγμένων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου ανοίγει ο κύκλος παρουσιάσεων των εισηγμένων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πρεμιέρα γίνεται αύριο σε εκδήλωση που διοργανώνει η Deutsche Bank, ακολουθεί η Goldman Sachs στις 8 Σεπτεμβρίου, η KBW στις 15 και 16, η Merrill Lynch στις 29 του μηνός και τέλος αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 1 και 2 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Bloomberg. Οι 27 εταιρείες που θα μετάσχουν είναι οι: Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, MIG, ΕΛ.ΠΕ., Ελλάκτωρ, Μότορ Οϊλ, Ιντραλότ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Αlapis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Folli Follie, Fourlis, Lamda Development, Μηχανική, Σαράντης, Σιδενόρ.