O ΔΗΚΤΗΣ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργική λογιστική στο παρά πέντε

Ασκήσεις δημιουργικής λογιστικής για τη μείωση του ελλείμματος κάνει τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Οικονομίας. Ασκηση πρώτη: βάζει τη ΔΕΠΑ να δανειστεί και να δώσει το προϊόν του δανείου ως μέρισμα προηγουμένων ετών και προμέρισμα στους μετόχους, δηλαδή και στο Δημόσιο. Ετσι, μειώνει το έλλειμμα. Εάν την αποκρατικοποιούσε, τα έσοδα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη μείωση του χρέους και όχι για άλλες δαπάνες. Η αποκρατικοποίηση αναβλήθηκε για το 2010.

Ασκηση δεύτερη: εξοφλεί τις οφειλές του Δημοσίου στο ΙΚΑ με ομόλογα και μεταθέτει τις πληρωμές για το 2011 και μετά. Ετσι, δεν επιβαρύνει άμεσα το έλλειμμα. Επιπλέον, δεν επιβαρύνει ούτε το χρέος που παρακολουθεί η Ε.Ε. (χρέος της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή του ευρύτερου δημόσιου τομέα), αφού τα ομόλογα θα κρατηθούν στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ.

Μία ναυτιλιακή εταιρεία είναι η μόνη ελληνική επιχείρηση που κοσμεί τη λίστα του περιοδικού Fortune με τις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις του κόσμου. Είναι η πρώτη φορά που το περιοδικό δημοσιεύει μία παγκόσμια κατάταξη, στην οποία η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Diana Shipping βρίσκεται στην αξιοζήλευτη 24η θέση. Στα σχόλιά του, το περιοδικό σημειώνει ότι «η παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία αύξησε τον στόλο της για να ανταποκριθεί στην υψηλότερη ζήτηση». Κατά την τελευταία τριετία, η εταιρεία έχει σημειώσει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 43%, των εσόδων της κατά 54%, ενώ η απόδοση των μετοχών της ήταν 19% υψηλότερη από εκείνη του δείκτη S&Ρ.

Αναθέρμανση ενδιαφέροντος

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από ξένα χαρτοφυλάκια για το 4ο ετήσιο road show που διοργανώνει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια Α. Ε.) στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg. Οι 27 εισηγμένες που έχουν δηλώσει συμμετοχή καλύπτουν πάνω από το 80% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετέχει για πρώτη φορά. Φέτος το κλίμα είναι σαφώς βελτιωμένο, γιατί πέρυσι είχαμε αρκετές ακυρώσεις λόγω της κορύφωσης της κρίσης και της μαζικής φυγής ξένων χαρτοφυλακίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Επίσης, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή τα ανώτατα στελέχη (διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων).

Δόλιες σκέψεις για την επερχόμενη κυβέρνηση

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λ. Κατσέλη και για την Απασχόληση Ε. Χριστοφιλοπούλου, σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ μέσω ομολόγων που θα πληρωθούν αργότερα, από το 2011 και μετά, σημειώνοντας ότι είναι η καθυστερημένη επί 5ετία εφαρμογή νόμων που είχαν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ. Και αμέσως μετά σημειώνουν ότι με τη ρύθμιση μετατίθεται το βάρος της εξόφλησης στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης, δηλαδή της αυριανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Να υποθέσουμε ότι την ίδια δόλια σκέψη είχαν κάνει και τότε οι συναρμόδιοι υπουργοί του κόμματός της. Εκαναν μια ρύθμιση χρεών που καλείτο να πληρώσει η επερχόμενη τότε και απερχόμενη σήμερα Ν.Δ.

Η «πράσινη» ταράτσα του υπ. Οικονομίας

Απάντηση σε όσους κακόβουλους υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπαθανασίου κληρονόμησε μόνο ελλείμματα από τον προκάτοχό του, αποτελεί το χθεσινό μακροσκελές δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας. Οπως μας ενημερώνει το υπουργείο Οικονομίας με τη δημιουργία κήπου στην ταράτσα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται, μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας και εξοικονομήθηκαν 5.630 ευρώ, καθώς τα φυτά μειώνουν την επιφανειακή θερμοκρασία.

Μπορεί κανένας να μη θυμάται ότι η πράσινη ταράτσα είναι έργο Αλογοσκούφη. Το αποδεικνύει όμως η ως άνω φωτογραφία από την επίσκεψή του στην ταράτσα του υπουργείου τον Ιούλιο του 2008. Ολοι όμως αντιλαμβάνονται τη σημασία του έργου, καθώς περιόρισε τις δημόσιες δαπάνες κατά το ποσό των 5.630 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή