ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο εικονικός πάροχος αλλάζει τα δεδομένα σε κινητή τηλεφωνία

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εικονικών – ιδεατών παρόχων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Mobile Virtual Νetwork Operators). Η απόφαση της προηγούμενης Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων που υποχρέωσε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να ενεργοποιήσουν στις αριθμοσειρές 0800 (μεριζόμενης χρέωσης) και 0801 (ατελούς χρέωσης) κάνει περισσότερο από ποτέ εφικτή μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η πρώτη εταιρεία που αξιοποίησε την απόφαση της ΕΕΤΤ είναι η μικρή Telecom Revolution, η οποία ενεργοποίησε αριθμούς 0800 και 0801 στο δίκτυο Wind Hellas. Και σύμφωνα με τον ιδρυτή της, κ. Χ. Καρώνη, το ίδιο αναμένεται να πράξουν σύντομα για την εταιρεία του η Cosmote και η Vodafone.

Για τους πολλούς καταναλωτές, η ενεργοποίηση των αριθμοσειρών 0800 από τα δίκτυα κινητής, σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα μπορούν να πραγματοποιούν ατελείς κλήσεις (τη χρέωση την αναλαμβάνει ο καλούμενος) από το κινητό τους. Επιπλέον οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να καλούν τον ίδιο αριθμό 0801 από κινητό όπως συμβαίνει και με το σταθερό π.χ. για την παραγγελία της αγαπημένης τους πίτσας.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει ισχυρότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που δεν διαθέτει MVNOs, δηλαδή εταιρείες που αγοράζουν αεροχρόνο από τις εταιρείες κινητής και στη συνέχεια τον μεταπωλούν με τους δικούς τους όρους. Το πιο πετυχημένο παράδειγμα εταιρείας MNVO στον κόσμο θεωρείται η Virgin στη Βρετανία.

Οι εταιρείες κινητής στην Ελλάδα μέχρι τώρα απέφευγαν την ενεργοποίηση των αριθμοσειρών 0800 καθώς συνιστά κερκόπορτα για τη δημιουργία ιδεατών παρόχων κινητής. Ο χρήστης έχοντας αγοράσει μια κάρτα SIM από έναν πάροχο μπορεί να πραγματοποιεί ατελείς κλήσεις προς έναν αριθμό 0801 και στη συνέχεια η εταιρεία να δρομολογεί τις κλήσεις του μέσω του δικού της δικτύου, είτε σε σταθερά είτε σε κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τον κ. Καρώνη, η εταιρεία του ήδη έχει λάβει άδεια από την ΕΕΤΤ να λειτουργήσει ως MVNO ενώ παράλληλα έχει λάβει και αριθμούς της σειράς 691ΧΧΧΧΧΧΧ. Προς το παρόν ωστόσο η εταιρεία δεν σκοπεύει να διαθέσει αριθμούς σε ιδιώτες πελάτες, αλλά προτεραιότητά της είναι να φέρει στο «ιδεατό» δίκτυό της τους μεγάλους πελάτες που χρησιμοποιούν αριθμούς 0801.