«Μάχη» μεταξύ μαιευτηρίων προκαλεί η κλινική Γαία

«Μάχη» μεταξύ μαιευτηρίων προκαλεί η κλινική Γαία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετέωρο φέρεται το εγχείρημα του Ιατρικού Κέντρου, σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, για τη δημιουργία της μαιευτικής κλινικής Γαία, η οποία θα στεγαζόταν εντός του Ντυνάν.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μαιευτηρίων από μεγάλους ιατρικούς ομίλους είναι έντονο, καθώς στο στόχαστρο βρίσκεται μια αγορά με συνολικό τζίρο 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ ισχυρό δέλεαρ αποτελεί το κόστος των τοκετών. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ελλάδα πάνω από 110.000 γεννήσεις, ενώ το κόστος τοκετού μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 20.000 ευρώ.

Τo κόστος του τοκετού

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος φυσιολογικού τοκετού σε ιδιωτικό μαιευτήριο κυμαίνεται μεταξύ 1.600 και 9.500 ευρώ (για τέσσερις ημέρες). Το κόστος τοκετού με καισαρική τομή κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 10.000 ευρώ (νοσηλεία 5 ημερών), ενώ οι αμοιβές των γυναικολόγων μεταξύ 1.500 και 10.000 ευρώ.

Το Ιατρικό Αθηνών θα επινοικίαζε από το Ερρίκος Ντυνάν τον 7ο και μέρος του 6ου ορόφου όπου θα στεγαζόταν η εν λόγω μαιευτική κλινική, πράγμα, το οποίο, σύμφωνα με τους ανταγωνιστές, είναι μη νομότυπο. Ετσι, η εισηγμένη αναζητούσε το κατάλληλο σχήμα.

Κοινές παρεμβάσεις

Τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά μαιευτήρια της Αττικής, δηλαδή Μητέρα, Ιασώ και Λητώ κατά τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει από κοινού σε μία σειρά παρεμβάσεων προς το υπουργείο Υγείας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της συνεργασίας του κοινωφελούς ιδρύματος με μία ιδιωτική επιχείρηση υγείας. Και τούτο, γιατί ο σχετικός νόμος που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του Ντυνάν απαγορεύει τη δυνατότητα του ιδρύματος να εκχωρήσει χώρους και κλίνες σε κάποιον τρίτο (εν προκειμένω το Ιατρικό) πλην ειδικών μονάδων, όπως είναι ο μαγνητικός τομογράφος, ο τεχνητός νεφρός κ. τ. λ. και όχι μαιευτήριο ή μαιευτική μονάδα που μάλιστα θα εκμεταλλεύεται τρίτος. Απαγορεύεται, δηλαδή, στο Ντυνάν ως μη κερδοσκοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο επιχορηγείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, να παραχωρήσει χώρους αποκλειστικά δικής του χρήσης για στέγαση τρίτου.

Ακόμη ένα θολό σημείο της συμφωνίας που έχουν τα δύο νοσοκομεία είναι η αδειοδότηση και στη συνέχεια ποιος θα λειτουργήσει τη Γαία, εφόσον αυτή πάρει επιχειρηματική υπόσταση.

Τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο, δικαίωμα κατάθεσης αίτησης για λήψη άδειας λειτουργίας ενός νοσοκομείου έχει μία ιατρική μονάδα και όχι μία επιχειρηματική μονάδα. Ετσι, για τη λειτουργία της Γαίας, δεδομένου ότι δεν είναι κλινική, κατέθεσε την αίτηση εξαρχής το Ερρίκος Ντυνάν. Το ερώτημα που έχει τεθεί στο υπουργείο Υγείας είναι αν θα λειτουργεί τη μαιευτική κλινική το Ντυνάν ή αν το αναλάβει τρίτος. Σημειώνεται ότι το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση σχετικών αδειών.

Στη συνέχεια, η ροή των γεγονότων έδειξε ρήξη στη συνεργασία των δύο μερών και φέρει το Ντυνάν να επιδιώκει αυτόνομα την ανάπτυξη μαιευτικής μονάδας, εντός του χώρου που στεγάζεται το νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή