«Συμμαχία» κατασκευαστών για Βεύη

«Συμμαχία» κατασκευαστών για Βεύη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρηματική ομοψυχία αναμένεται να εκφραστεί σήμερα για το εθνικό καύσιμο του λιγνίτη. Το λιγνιτικό κοίτασμα της Βεύης δημιουργεί νέες και μάλιστα διευρυμένες επιχειρηματικές συμμαχίες. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία ανάθεσης του κοιτάσματος μέσω διαπραγματεύσεων με ειδική Επιτροπή, η οποία συστήθηκε γι’ αυτό τον λόγο, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης K. Χατζηδάκης προσφάτως, παράλληλα με την ακύρωση του διαγωνισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη από το 2006. Οι επαφές και διεργασίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ και έγκυρες πληροφορίες φέρουν το σύνολο των ιδιωτικών Ομίλων που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό να καταθέτουν κοινή αίτηση ενδιαφέροντος. ΓΕΚ TEPNA, Ομιλος Κοπελούζου και Ακτωρ, ο οποίος όμως εκπροσωπεί και τα συμφέροντα του Ομίλου Μυτιληναίου καθώς διατηρεί σε ισχύ τη μεταξύ τους συμφωνία για την από κοινού συμμετοχή στον πρώτο διαγωνισμό, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα κοινή αίτηση ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για ιστορική συμμαχία επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο της ενέργειας, η οποία φέρεται να συνετελέσθη υπό την προτροπή και καθοδήγηση του υπουργού Ανάπτυξης K. Χατζηδάκη. Στο σχήμα δεν αποκλείεται στην πορεία να εισέλθει και ο Ομιλος των ΕΛΠΕ που αναμένεται να καταθέσει αίτηση από κοινού με την Edison. Τα ΕΛΠΕ δεν συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό και φαίνεται ότι έμειναν έξω από τις συζητήσεις για κοινό σχήμα, στο οποίο όμως ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν γι’ αυτό και στην αίτησή τους θα κάνουν σαφή αναφορά στην πρόθεσή τους για συνεργασία με τρίτους. H διευρυμένη αυτή επιχειρηματική συμμαχία αναμένεται να αμβλύνει προβλήματα και αδιέξοδα στην αγορά ηλεκτρισμού, που σχετίζονται με τις διεκδικήσεις και αντεκδικήσεις των διαφόρων επενδυτών και αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια σοβαρή παρακαταθήκη της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στις επόμενες, για την προώθηση της απελευθέρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο που ο κ. Χατζηδάκης φέρεται να προώθησε στις συζητήσεις με τους επενδυτές, είναι η κοινή συμμετοχή στο κοίτασμα της Βεύης και στη συνέχεια συνεργασία με τη ΔΕΗ για την από κοινού κατασκευή της μονάδας της Μελίτης 2 στη Φλώρινα, η οποία θα τροφοδοτείται από το συγκεκριμένο κοίτασμα και γειτονικό της ΔΕΗ. H συνεργασία ιδιωτών – ΔΕΗ θα γίνει κατά τα πρότυπα της συνεργασίας ΔΕΗ – Χαλυβουργική. Κοινής δηλαδή εταιρείας στην οποία οι ιδιώτες θα συμμετέχουν σε ποσοστό 51% και η ΔΕΗ σε ποσοστό 49%.

Με την ευόδωση αυτού του σχεδίου το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να κλείσει σε πρώτη τουλάχιστον φάση και το θέμα της E.E. που απαιτεί άμεση δημοπράτηση των κοιτασμάτων Βεύης, Δράμας, Ελασσόνας και ανάθεσή τους σε ιδιώτες. H Κομισιόν αποκλείει όχι μόνο τη συμμετοχή της ΔΕΗ στους σχετικούς διαγωνισμούς αλλά και την τροφοδοσία μονάδων της από τα εν λόγω κοιτάσματα. «Θα κινηθούμε στο πλαίσιο της E.E.» δηλώνουν κύκλοι της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι δεν θα εκφράσουν ενδιαφέρον σήμερα για τη Βεύη. Στον βαθμό που η όλη διαδικασία εξελιχθεί ομαλά, ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στο εθνικό καύσιμο του λιγνίτη που είναι πιο ανταγωνιστικό από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή