Επί ποδός πολέμου οι έμποροι για το καθεστώς των εκπτώσεων

Επί ποδός πολέμου οι έμποροι για το καθεστώς των εκπτώσεων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Οι αλλαγές στον εμπορικό χάρτη της χώρας που επήλθαν τα τελευταία χρόνια και οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται ακόμη πιο ορατές υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι καθιστούν περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ την έναρξη της σχετικής συζήτησης. Μάλιστα, πριν καν την προκήρυξη των εκλογών, μερίδα του εμπορικού κόσμου -μεταξύ αυτών και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών- είχε ζητήσει επισήμως, εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Εν μέσω της κρίσης

Με τα πρώτα σημάδια της κρίσης, άλλωστε, να εμφανίζονται στο λιανεμπόριο προς τα τέλη του περασμένου έτους και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου στη συνέχεια οι επιχειρηματίες του κλάδου αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, φέρνοντας ουσιαστικά την πολιτεία προ τετελεσμένων γεγονότων: με τη λειτουργία των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή και με τη διενέργεια προεκπτώσεων. Το σκηνικό επαναλήφθηκε πριν από τις θερινές εκπτώσεις, οπότε πολλά καταστήματα, μικρά και μεγάλα, αλυσίδες και μη προχώρησαν σε προσφορές παρά το γεγονός ότι έως τότε η νομοθεσία απαγόρευε τη διενέργειά τους τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων. Νομοθεσία που υπό την ασφυκτική πραγματικότητα που επικρατεί στο λιανεμπόριο και μεταφράζεται σε διαρκή συρρίκνωση του τζίρου τελικά τροποποιήθηκε και το καθεστώς των προσφορών απελευθερώθηκε.

Αυτό που ζητά τώρα μεγάλη μερίδα του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι η αποσαφήνιση του καθεστώτος των εκπτώσεων και προσφορών -εάν θα καθορίζονται από συγκεκριμένο πλαίσιο ή θα είναι πλήρως απελευθερωμένες- και κυρίως η αλλαγή των ημερομηνιών διενέργειας των εκπτώσεων, τόσο των χειμερινών όσο και των θερινών. Για τις μεν χειμερινές οι έμποροι και κυρίως πολυκαταστήματα και μεγάλες αλυσίδες τάσσονται υπέρ της έναρξής τους αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πρόκειται, άλλωστε, για πρακτική που ακολουθείται ευρέως σε άλλες χώρες με αρκετά επιτυχημένα αποτελέσματα. Για τις δε θερινές, φορείς του λιανεμπορίου επανειλημμένως έχουν ζητήσει την έναρξή τους την 1η Ιουλίου αντί της 15ης Ιουλίου που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε να γίνεται αξιοποίηση των χαμηλών τιμών από περισσότερους καταναλωτές πριν αυτοί εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Βέλγιο, όπου οι χειμερινές εκπτώσεις διενεργούνται από τις 3 έως τις 31 Ιανουαρίου και οι θερινές από 1η έως 31 Ιουλίου. Σε 13 δε χώρες της ΕΕ το καθεστώς των εκπτώσεων είναι απελευθερωμένο κι επιπλέον επιτρέπονται οι πωλήσεις κάτω του κόστους.

Προσφορές

Τώρα, πάντως, και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και γνωστές αλυσίδες με επώνυμα είδη ένδυσης, διενεργούν προσφορές, καθώς, παρά τις γενναίες εκπτώσεις, το ύψος των αποθεμάτων είναι μεγαλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές. Στα είδη ένδυσης-υπόδησης οι μειώσεις στις τιμές ανέρχονται ακόμη και σε ποσοστό 70%, ενώ στα ηλεκτρικά είδη και στα είδη οικιακού εξοπλισμού οι προσφορές φτάνουν έως και 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή