Στον ρυθμό των πρόωρων εκλογών το ελληνικό Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό των πρόωρων εκλογών το ελληνικό Χρηματιστήριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι είκοσι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που απομένουν για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα χαρακτηρίζονται από αστάθεια και μεταβλητότητα, καθώς η οικονομία ανεβάζει χειρόφρενο και παγώνουν οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, ο έλεγχος και η είσπραξη δημοσίων εσόδων. Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου επεφύλασσε στο Χ.Α. δύο σημαντικές εξελίξεις. Αφενός οι πρόωρες εκλογές είναι η σημαντικότερη εξέλιξη και δευτερεύουσα εξέλιξη ήταν η βομβιστική ενέργεια το πρωί της Τετάρτης που προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο κτίριο της ΕΧΑΕ στον Βοτανικό. Το θετικό ήταν ότι δεν επηρεάστηκε το κεντρικό σύστημα ελέγχου και δεδομένων του Οασης και διεξήχθη κανονικά η συνεδρίαση. Συνεπώς, τα βλέμματα των εγχωρίων και διεθνών αναλυτών στρέφονται στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιεύονται μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου για το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εκλογές επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές αγορές, όταν το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ικανοποιητική προσέγγιση. Αντίθετα, παραμένουν απαθείς όταν προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η εξήγηση που δίνεται είναι αρκετά πειστική: σε κάθε εθνική εκλογική αναμέτρηση ο λαός έχει την ευχέρεια να αλλάξει την κυβέρνηση της χώρας. Από την άλλη πλευρά, τα χρηματιστήρια έχουν προτίμηση σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις και στη διαμόρφωση σταθερών όρων διεξαγωγής της οικονομικής δραστηριότητας. Επομένως, στον βαθμό που οι εκλογές εγκυμονούν ασθενείς πλειοψηφίες, εναλλαγές στην εξουσία, διατήρηση αποτυχημένων κυβερνήσεων κ.λπ., τα χρηματιστήρια επηρεάζονται αρνητικά. Το αντίστροφο βέβαια συμβαίνει αν διαμορφώνονται ισχυρές πλειοψηφίες και εξασφαλίζεται η συνέχεια επιτυχημένων κυβερνήσεων.

Σε ανάλυσή της η Alpha Finance για τις εκλογές αναφέρεται σε επιμέρους μετοχές και ειδικότερα θεωρεί θετική εξέλιξη για τον ΟΠΑΠ, αφού έτσι καθυστερεί περαιτέρω η εφαρμογή του νόμου για τη φορολόγηση των κερδών των παικτών (είχε προγραμματισθεί για τις 21 Σεπτεμβρίου). Επιπλέον, η Alpha Finance προσθέτει ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και αλλάξει τη διοίκηση του οργανισμού, πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν για τους μετόχους. Στον ΟΤΕ, μια πιθανή αλλαγή διοίκησης θα καθυστερούσε περαιτέρω την εθελουσία έξοδο. Η Alpha Finance εκτιμά πως το μεγαλύτερο ρίσκο αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Στην περίπτωση που ο διευθύνων σύμβουλος αντικατασταθεί, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει αρνητικό καταλύτη για τη μετοχή, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επηρεάσει και τις διοικητικές ισορροπίες στην Εθνική, αν και σύμφωνα με τον Τύπο, ο Γ. Παπανδρέου έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην κάνει αλλαγές σε όσες από τις διοικήσεις είναι επιτυχημένες. Η Alpha Finance επισημαίνει ότι η Ν.Δ. μείωσε το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% από το 35% το 2004 και πέρασε νομοσχέδιο για την περαιτέρω μείωσή του στο 20% έως το 2014. Η Marfin Analysis υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες που ενδέχεται να επηρεαστούν με ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης είναι οι ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και ΕΤΕ. Η αγορά -τονίζει η Marfin Analysis- έχει εισέλθει σε μια διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προγραμμάτων των δύο μεγάλων κομμάτων. Η Solidus χρηματιστηριακή αναφέρει ότι οι πρόωρες εκλογές έρχονται να «πλαισιώσουν» το «κουρασμένο» διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Ενώ δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη σε εταιρικό και μακροοικονομικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή