Τα δύο πρόσωπα των ξένων θεσμικών

Τα δύο πρόσωπα των ξένων θεσμικών

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διπρόσωπη τακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια μέσω των εκθέσεών τους οι ξένοι οίκοι για τις τιμές-στόχους των ελληνικών μετοχών τις οποίες προσαρμόζουν ανάλογα με την πορεία του χρηματιστηρίου επιβεβαιώθηκε φέτος, καθώς η χρονιά του 2009 έχει εμφανίσει δύο διαφορετικές χρηματιστηριακές όψεις. Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, όταν κυριαρχούσαν οι αρνητικές εξελίξεις λόγω της διεθνούς κρίσης, τα βλέμματα των ξένων εστίαζαν στις συνέπειες των εξελίξεων στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Εκείνη την περίοδο, όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έδιναν χαμηλές τιμές-στόχους και περιέγραφαν με μελανά χρώματα τις προοπτικές των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, εκείνη τη περίοδο ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωνε το πρώτο τρίμηνο του 2009 με απώλειες 7,04%. Το τελευταίο δίμηνο που διανύουμε το ανοδικό σερί των συνεδριάσεων του Αυγούστου και η βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας οδήγησαν τους ξένους σε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις μετοχές του Ftse 20, εκθειάζοντας παράλληλα τις προοπτικές κερδοφορίας με αφορμή τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν στο τέλος Αυγούστου. Οπως αποτυπώνεται και στα σχετικά στοιχεία που επιμελήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η διαφορά απόκλισης των τιμών-στόχων που έχουν δώσει οι μεγαλύτεροι ξένοι οίκοι μεταξύ των δύο περιόδων που εξετάζουμε είναι χαρακτηριστική.

Τα κέρδη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αρχές Απριλίου μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου ανήλθαν στο 43,81%.

Από τα στοιχεία με τις προβλέψεις των ξένων οίκων προκύπτει ότι η μετοχή της Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση στις τιμές-στόχους και ακολουθούν αυτές της Τράπεζας Πειραιώς και της Κύπρου. Τις χαμηλότερες αποκλίσεις έχουν κυρίως τα βιομηχανικά blue chips, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (απόκλιση 6%) και ο Τιτάνας (8%). Αναφορικά με τον ΟΤΕ, σημειώνεται ότι είναι η μοναδική μετοχή που είχαμε υψηλότερη τιμή-στόχο το α΄ τρίμηνο του 2009, όταν η εικόνα της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας σχολιαζόταν με μελανότερα χρώματα, σε σύγκριση με το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Για τον ΟΠΑΠ οι πιο πρόσφατες εκθέσεις των ξένων οίκων υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός από τον παράνομο ιντερνετικό στοιχηματισμό πλήττει τις πωλήσεις του, ενώ το βασικό παιχνίδι Kino δείχνει σημάδια ωρίμασης.

Στην υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η UBS. Ο οίκος θέτει τον πήχυ στα 10,5 ευρώ από τα 12 ευρώ προηγουμένως και διατηρεί την ουδέτερη στάση του. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων των προβλέψεων αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, η UBS μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του Οργανισμού κατά 8% για το 2009 και κατά 2% για το 2010. Για την Εθνική Τράπεζα η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 24,7 ευρώ από 15,6 ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2009.

Πλέον, η Natixis Securities και η CA Cheuvreux τοποθετούν την τιμή-στόχο στα 31 ευρώ και στα 30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι οίκοι Citigroup, Nomura, Merrill Lynch, Keefe Bruyette & Woods, Goldman Sachs, Deutsche Bank και Morgan Stanley προχώρησαν σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Για την Alpha Bank, η οποία επίσης ικανοποίησε με τα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου, πλέον η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών φθάνει τα 12,6 ευρώ. Η JP Morgan, η οποία ήταν η πιο διαχυτική, προχώρησε με έκθεσή της με σύσταση «overweight» σε τιμή-στόχο στα 20 ευρώ, ενώ η CA Cheuvreux, η Citigroup, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η KBW, η Merrill Lynch, η Natixis, η Nomura και η UBS προχώρησαν σε θετικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη αλλά και για την τιμή-στόχο.

Για την EFG Eurobank, η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 9 ευρώ.

Με εξαίρεση τη Nomura που προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου από τα 7,2 ευρώ στα 6,8 ευρώ, οι οίκοι Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank Research, CA Cheuvreux, Goldman Sachs, Keefe Bruyette & Woods, Merrill Lynch, Natixis Securities και UBS αύξησαν την τιμή-στόχο.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μέση τιμή-στόχο τα 10,1 ευρώ. Οι οίκοι CA Cheuvreux, Citigroup Investment Research, Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan, Keefe Bruyette & Woods, Nomura Equity Research και UBS προχώρησαν σε αύξηση στην τιμή-στόχο τους από 2,1% έως 101,6%.

Η Marfin Popular Bank είχε μέση τιμή-στόχο το α΄ τρίμηνο του 2009 τα 2,3 ευρώ και το δίμηνο που διανύουμε η τιμή-στόχος των διεθνών οίκων διαμορφώνεται στα 2,8 ευρώ, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή ανέρχεται στα 2,33 ευρώ (κλείσιμο 3/9/09). Η Τράπεζα Κύπρου είχε μέση τιμή-στόχο τα 3,1 ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2009 έναντι 5,1 ευρώ αυτό το δίμηνο που εξετάζουμε. Η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της Intralot βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τη μέση τιμή-στόχο των ξένων οίκων το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ενώ ίδια είναι η εικόνα και για την Coca-Cola, αφού η τιμή-στόχος είναι τα 16,5 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή στα 15,67 ευρώ.

Οπως εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι αυτή την εβδομάδα που ανακοινώθηκαν και οι πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα εμφανίσουν καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα στο γ΄ τρίμηνο του 2009 που θα ανακοινωθούν τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του περασμένου Μαΐου

Μέχρι και τον περασμένο Μάιο, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ανησυχούσαν σοβαρά για τις επιπτώσεις που θα είχε στις ελληνικές τράπεζες η εικόνα ύφεσης των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος S&P σε έκθεσή του τον Μάιο και αφού είχε επανεξετάσει το περιβάλλον δραστηριότητας των τραπεζών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, είχε προχωρήσει σε υποβαθμίσεις επτά ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Την ίδια χρονική περίοδο, ο ελβετικός οίκος UBS σε έκθεσή του είχε διαπιστώσει ότι το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και υποβάθμιζε τις συστάσεις σε αρκετές ελληνικές μετοχές λόγω του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος. Προσέθετε, ωστόσο, ότι αυξάνει τις τιμές-στόχους των Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Marfin Popular, Πειραιώς και ATE επειδή παρατηρείται σταθεροποίηση του spread των ελληνικών ομολόγων. Στην ίδια έκθεση ο ελβετικός οίκος υποστήριζε την επικείμενη μείωση των κερδών όλων των ελληνικών τραπεζών για το α΄ τρίμηνο του 2009 λόγω των αποπληρωμών που θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν εξαιτίας του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και της επίδρασης της μείωσης του ΑΕΠ στην ανάπτυξή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή