Σε δύσκολη θέση η Wind Hellas

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τη Wind Hellas και το ενδεχόμενο αδυναμίας να εισέλθουν νέα κεφάλαια και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο. Τα μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα της εταιρείας προσφέρονται στο 9% της ονομαστικής τους τιμής, αντανακλώντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Η ίδια η Standard & Poor’s στην πρόσφατη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Wind, βαθμολόγησε τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της εταιρείας με «C» που σημαίνει εκτίμηση ανάκτησης με 0% έως 10% της ονομαστικής τους αξίας. Ο ίδιος οίκος αξιολόγησης απέδωσε στα εγγυημένα ομόλογα της Wind τη βαθμολογία «CCC» υποδηλώνοντας εκτίμηση ανάκτησης με 50%-70% της ονομαστικής τους τιμής.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αλλά όλοι περιμένουν ότι την τελευταία στιγμή ίσως υπάρξει ο… από μηχανής θεός που θα σώσει την επιχείρηση. Αυτός δεν είναι άλλος από τον παλιό μέτοχο της Wind Hellas, η επενδυτική εταιρεία Apax Partners. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, δεν αποκλείεται να συμμετάσχει στη «σωτηρία» της Wind και η TPG, πρώην συνεταίρος της Apax στην εξαγορά της Wind κατά το 2005.

Οι δύο πρώην μέτοχοι της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να ρίξουν νέα κεφάλαια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ύψος τους. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να αποκτήσουν τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) της Wind σε πολύ χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να τα κεφαλαιοποιήσουν, προσδίδοντάς τους ισχυρή πρόσβαση στο μετοχικό κεφάλαιό της. Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης συμποσούνται σε 1,15 δισ. ευρώ και η μετατροπή τους σε μετοχές της εταιρείας αναμένεται να μειώσει τον δανεισμό της εταιρείας από τα 3,2 δισ. ευρώ σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η πίεση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού είναι τεράστια. Στις 15 Οκτωβρίου 2009 η εταιρεία πρέπει να αποπληρώσει κεφάλαιο και τόκους δανείων ύψους 67 εκατ. ευρώ. Η ίδια η εταιρεία στο ταμείο της διέθετε στο τέλος Ιουνίου 32 εκατ. ευρώ και είναι απίθανο να βρεθούν τα υπόλοιπα, δεδομένου ότι στέρεψε και η ανακυκλούμενη πίστωση ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει η εταιρεία το 2007. Και η Standard & Poor’s, στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Wind Hellas, αναφέρεται στην απουσία δέσμευσης της διοίκησης της Wind για την αποπληρωμή του κουπονιού που λήγει στις 15 Οκτωβρίου.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο βασικός μέτοχος της Wind Hellas, κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, δεν διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να παραμείνει ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας. «Αν είχε τα κεφάλαια δεν θα είχε αφήσει να φτάσει η κατάσταση στο παρά πέντε», παρατηρεί στέλεχος τράπεζας, σημειώνοντας ότι πλέον, η υπόθεση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η εταιρεία μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο distressed funds.

«Ωρολογιακή βόμβα» το υπέρογκο χρέος

Η εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους που συνήψε η Wind Hellas τη διετία 2005-2007 είναι η ωρολογιακή βόμβα που βρίσκεται στα θεμέλιά της. Ο δανεισμός της επιχείρησης στο τέλος Ιουνίου αντιστοιχούσε σε 8,2 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) και με την πορεία της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, το χρέος αναμένεται ν’ αντιστοιχηθεί μέχρι το τέλος του έτους σε εννιά φορές τα κέρδη EBITDA. Μόνον το α΄ εξάμηνο του 2009, η εταιρεία είχε καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος ύψους 156 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 30% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2008. Ταυτόχρονα, τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 18%, φτάνοντας τα 158 εκατ. ευρώ, από 192 εκατ. ευρώ που ήταν το α΄ εξάμηνο του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή