Με συνεταίρο η ΔΕΗ επιδιώκει 35% συμμετοχή στη ΔΕΠΑ

Με συνεταίρο η ΔΕΗ επιδιώκει 35% συμμετοχή στη ΔΕΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ από κοινού με τρίτο επενδυτή και σε ποσοστό άνω του 35% θα επιδιώξει η ΔΕΗ, αξιοποιώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, στον βαθμό βεβαίως που αυτές δεν ανατραπούν από την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Αυτό προκύπτει από τη συμφωνία που έκανε η διοίκηση της εταιρείας με την Εθνική Τράπεζα και την BNP Paribas για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την άσκηση του δικαιώματός της και την απόκτηση ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Το κείμενο και οι όροι της συμφωνίας γνωστοποιήθηκαν χθες στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. H πρόθεση της ΔΕΗ για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ με τρίτο επενδυτή και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 30% που προβλέπει η σχετική οψιόν προκύπτει από τους όρους για την αμοιβή του συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή αυτή θα είναι διαφορετική στην περίπτωση επιτυχών διαπραγματεύσεων για συμμετοχή σε ποσοστό 30% στη ΔΕΠΑ, για ποσοστό 35% και για ποσοστό ίσο ή άνω του 35% μαζί με άλλον επενδυτή. Παράγοντες της αγοράς εμφάνιζαν χθες ως υποψήφιο συνεταίρο της ΔΕΗ τη γερμανική εταιρεία RWE, υπενθυμίζοντας το προ διετίας μνημόνιο συνεργασίας των δύο εταιρειών που αναφέρονταν μεταξύ άλλων και στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. H ΔΕΗ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΠΑ, καλύπτοντας περίπου το 65% της ετήσιας συνολικής κατανάλωσης της εταιρείας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στη χθεσινή του συνεδρίαση δεν συζήτησε τελικά την εισήγηση της διοίκησης που προέβλεπε την παροχή εξουσιοδότησης προς το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου αυτό να πωλήσει τις μετοχές που κατέχει η Επιχείρηση στη ΛΑΡΚΟ (28%), στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της τελευταίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. H συζήτηση αποφασίστηκε να μεταφερθεί για μετά τις εκλογές, που το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει περαιτέρω.

Αποφάσισε, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, την εκλογή ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του κ. Γεωργίου Στεργίου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Μιχαήλ Κεφαλογιάννη. O κ. Στεργίου, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2007 διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΕΛ A. E. (Αστικά Λεωφορεία Αθήνας). Από τον Αύγουστο του 2009 ορίσθηκε ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή