Ο κατασκευαστικός κλάδος απειλείται με πτωχεύσεις

Ο κατασκευαστικός κλάδος απειλείται με πτωχεύσεις

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου κρούει για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών), με αφορμή σχετικό συνέδριο που δρομολογείται την προσεχή Παρασκευή στη συμπρωτεύουσα. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γεώργιος Βλάχος, η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και απειλεί πλέον σοβαρά το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού με απαξίωση και πτωχεύσεις.

Μάλιστα, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο δεν είναι συνέπειες της διεθνούς κρίσης (ή μόνο αυτής), μιας και τα προβλήματα είχαν κάνει την εμφάνισή τους πολύ νωρίτερα. Οπως τονίζει ο κ. Βλάχος «η κατασκευαστική δραστηριότητα συνολικά στη χώρα μας, από το 2002 και μετά, βρέθηκε ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα ως προς τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας και εξακολουθεί να βρίσκεται παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και τις όποιες εξαιρέσεις κατασκευαζόμενων έργων». Πέραν τούτου βέβαια, διαπιστώνονται κι εγγενείς αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, οι οποίες, μάλιστα, αυξάνονται και οξύνονται στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες, τις οποίες διαμορφώνει η έλλειψη αντικειμένου των τεχνικών εργοληπτικών εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Την τελευταία επταετία, η συνολική κατασκευαστική δραστηριότητα (δημόσια και ιδιωτική), όπως αυτή προκύπτει από τον δείκτη παραγωγής στις κατασκευές που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, εμφανίζεται σταθερά μειωμένη συγκριτικά με το 2000. Η τάση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη σταδιακή συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο κυρίως από το 2005 και μετά σημείωσε καθίζηση, για να αντιπροσωπεύει μόλις το 3,8%-3,9% του ΑΕΠ, από 4,6% κατά μέσο όρο τη δεκαετία 1997-2007. Μάλιστα, την περίοδο 1997-2001 το ΠΔΕ ανήλθε έως και το 5,4% του ΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα της κρίσης σήμερα, σε συνδυασμό και με τις συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών από τους φορείς του Δημοσίου, έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εταιρειών του χώρου, ενώ ακόμα και οι μεγάλοι όμιλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΑΤΕ, από τις αρχές του 2008 και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου έχει σημειωθεί απώλεια 32.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων μάλιστα οι 19.000 θέσεις χάθηκαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Ετσι, η απασχόληση στις κατασκευές μειώθηκε από το 8,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, περιορίστηκε σε 8,2% του συνόλου των απασχολούμενων κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, απαιτείται μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί η έξοδος του κλάδου από την κρίση. Στο επίκεντρο αυτών θα πρέπει να βρεθεί ο επανασχεδιασμός, προγραμματισμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που θα περιλαμβάνει πολλά μικρά και μεσαία νέα έργα, τα οποία θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση πιστώσεων και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να μην παρατηρούνται τα σημερινά φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμών, που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αναστολές πληρωμών προμηθευτών και απολύσεις εργαζομένων.

Σε υψηλά επίπεδα οι υποχρεώσεις

Τα προβλήματα του κλάδου των κατασκευών αποτυπώνονται εν μέρει και στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2009. Αν και ο κύκλος εργασιών των περισσότερων εταιρειών εμφανίζεται ενισχυμένος, δεν ισχύει το ίδιο με την κερδοφορία (μετά φόρους), δείγμα ότι τα περιθώρια λειτουργικών κερδών παραμένουν συμπιεσμένα. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς αθροιστικά οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι -Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ- εμφανίζουν υποχρεώσεις που ξεπερνούν οριακά τα 5 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τη στιγμή που εταιρείες όπως η ΑΕΓΕΚ, που πέρασε στην κερδοφορία μετά από διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις, εμφανίζονται ενισχυμένες, άλλες, όπως πρόσφατα η Εδραση Χ. Ψαλλίδας, καταγράφουν πλέον σοβαρές ζημίες. Πρόκειται για σαφές δείγμα ότι η απόσταση μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας, υπό τις παρούσες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, δεν είναι μεγάλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή