Υπερκαλύφθηκε η έκδοση 750 εκατ. της Alpha Bank

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση 750 εκατ. της Alpha Bank

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεστ για άντληση ρευστότητας από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, αποτελεί η χθεσινή έκδοση ομολογιακού δανείου της Alpha Bank, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η έκδοση έγινε μια ημέρα μετά την έκδοση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ από τη Eurobank και αποτυπώνει την προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης των τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έκδοση χαρακτηρίζεται επιτυχής, καθώς το Βιβλίο Προσφορών έκλεισε σύντομα, με την απορρόφηση της έκδοσης κατά το μεγαλύτερο μέρος της από ξένους επενδυτές, ενώ σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον Ελλήνων θεσμικών. Η ζήτηση της έκδοσης έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το 60% της έκδοσης απορροφήθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Να σημειωθεί ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank από τον διεθνή οίκο Standard & Poors, είναι «ΒΒΒ+».

Οπως ανακοίνωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Alpha Bank προχώρησε με βελτιωμένους όρους στην έκδοση 3ετούς ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ, μέσω της Alpha Credit Group με την εγγύηση της τράπεζας. Η τιμολόγηση του νέου ομολόγου πραγματοποιήθηκε στο mid swap πλέον 190 μονάδων βάσης και το κουπόνι διαμορφώνεται στο 3,875%. Η τιμολόγηση είναι βελτιωμένη από αυτήν της προηγούμενης έκδοσης, που είχε γίνει τον Ιούλιο και η οποία είχε τιμολογηθεί με 285 μονάδες βάσης. Η τιμή επανέκδοσης του ομολόγου που λήγει στις 17 Σεπτεμβρίου του 2012, ορίστηκε στα 99,656. Διαχειριστές ορίστηκαν οι BNP Paribas, Deutsche Bank AG, Landesbank Baden-Wuerttemberg και Royal Bank of Scotland Group PLC. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση ομολόγων της Alpha Bank είχε υλοποιηθεί τον Ιούλιο για μικρότερο ποσό (500 εκατ. ευρώ) και επίσης μικρότερης διάρκειας, δύο δηλαδή χρόνων, έναντι τριών τώρα.

Για το τέλος του έτους, η Alpha Bank στοχεύει σε ρευστότητα ύψους 16 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη συμμετοχή της στο κρατικό πακέτο στήριξης, όσο και τις τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η ρευστότητα της Τράπεζας ενισχύεται και από την καταθετική της βάση των 42,8 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του 6μήνου, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 7%, αυξημένος κατά 50 πόντους από το τέλος του 2008. Ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως ανήλθε σε 9,7% μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο ελληνικό δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή