Διαθέτουν επαρκές απόθεμα ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες

Διαθέτουν επαρκές απόθεμα ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις διαδοχικές εκδόσεις ομολογιακών δανείων προχώρησαν η μία μετά την άλλη, αυτή την εβδομάδα, τρεις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς τους και αναχρηματοδότησης του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Την αρχή έκανε η Efg Eurobank, αντλώντας στην αρχή της εβδομάδας 500 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσει μετά η Alpha Bank, με έκδοση 750 εκατ. ευρώ και χθες η Τράπεζα Πειραιώς, με την έκδοση 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από την αρχή του χρόνου έχουν αντληθεί περί τα 4,2 δισ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακών δανείων, ενώ άλλα 9,5 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί με τη μορφή τιτλοποιήσεων δανείων. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τόσο με τις παραπάνω εκδόσεις, όσο και με τα κεφάλαια μέσω εγγυήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που έχουν αντλήσει από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ρευστότητας για το 2009. Τελευταίο και ισχυρό καταφύγιο για το 2009, θα αποτελέσει η μεγάλη δημοπρασία που προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία θα είναι ετήσιας διάρκειας, αντίστοιχη δηλαδή με αυτήν που είχε υλοποιηθεί τον Ιούνιο. Αν και το ύψος της δημοπρασίας δεν έχει γίνει γνωστό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει διαβεβαιώσει ότι η Κεντρική Τράπεζα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα διοχετεύσει στην αγορά όσα χρήματα της ζητηθούν.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αν και το κλίμα στις αγορές δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με ορίζοντα πλέον 3ετίας, έναντι της 2ετίας, που ήταν το ανώτερο χρονικό διάστημα στις εκδόσεις του Ιουνίου, αποτελεί θετική ένδειξη και ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να έχουν δημιουργήσει ένα επαρκές απόθεμα ρευστότητας, τόσο μέσα από τις διαδοχικές εκδόσεις, αλλά και από τη βελτίωση του λόγου δάνεια προς καταθέσεις, που επιτεύχθηκε από την πλειοψηφία, με βάση τα στοιχεία του 6μήνου.

– Η Alpha Bank έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ένα απόθεμα της τάξης των 15,3 δισ. ευρώ, τόσο μέσα από τις δικές της εκδόσεις και τις τιτλοποιήσεις αλλά και τη δυνατότητα που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι το τέλος του χρόνου, στόχος της διοίκησης είναι να μεγιστοποιήσει το απόθεμα στα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο τέλος 6μήνου στο 109%.

– Η Efg Eurobank, που ήταν η πρώτη που άνοιξε τον κύκλο των ομολογιακών εκδόσεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 4 εκδόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και με την αποπληρωμή ενός δανείου, ύψους 750 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, ολοκληρώνει τον προγραμματισμό της για το τρέχον έτος. Επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών (covered bonds), δυνατότητα που μέχρι στιγμής έχει αξιοποιηθεί μόνο από την Εθνική Τράπεζα, ενώ βελτιωμένος ήταν στο τέλος εξαμήνου ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις, που διαμορφώθηκε στο 100% (εξαιρουμένων των τιτλοποιηθέντων δανείων).

– Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με τη σειρά της δύο ομολογιακές εκδόσεις, η πρώτη τον Ιούνιο και η δεύτερη χθες, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ το 2009, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προχώρησε σε τρεις τιτλοποιήσεις δανείων συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας ρευστότητα, που υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ. Ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις, με βάση τα στοιχεία του 6μήνου, διαμορφώθηκε στο 107%, μειωμένος κατά 450 μονάδες βάσης σε ένα 3μηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή