Μειώθηκε κατά 5,3% η παραγωγή στον κλάδο χρωμάτων το 2008

Μειώθηκε κατά 5,3% η παραγωγή στον κλάδο χρωμάτων το 2008

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της παραγωγής κατά 5,3% παρουσίασε πέρυσι ο κλάδος παραγωγής χρωμάτων, με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΣΥΕ να διαμορφώνεται στις 128,2 μονάδες το 2008 από 135,4 το 2007. Ταυτόχρονα, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας επέφερε κάμψη της ζήτησης για τα οικοδομικά χρώματα, ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος ετήσιος δείκτης τιμών των χρωμάτων το 2008 αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι του 2007 και κατέγραψε σωρευτική άνοδο ίση με 25,9% την περίοδο 2000 – 2008. Ο συνολικός τζίρος υποχώρησε κατά 2,7% δηλ. 511,3 εκατ. ευρώ.

Αυτά προκύπτουν από τη μελέτη της Hellastat για τον κλάδο χρωμάτων και βερνικιών, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω αγορά χαρακτηρίζεται ως ανταγωνιστική, λόγω της πληθώρας δραστηριοποιούμενων εταιρειών και εμφανίζει διαχρονικά σημαντική συγκέντρωση. Ετσι, σήμερα το 90% της πίτας ελέγχεται από τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Η διάθεση των προϊόντων της αγοράς χρωμάτων γίνεται κυρίως μέσω των παραδοσιακών χρωματοπωλείων, τα οποία και καταλαμβάνουν το 70% – 80% της αγοράς.

Η έλλειψη εγχώρια παραγόμενων πρώτων υλών, η υψηλή συγκέντρωση, η λειτουργία βιοτεχνιών χωρίς απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή των χρωμάτων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας που επιφέρει η εφαρμογή του κανονισμού REACH και η οδηγία VOC, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι προοπτικές που αυτός εμφανίζει συνδέονται με την οικοδομική – κατασκευαστική δραστηριότητα και των νέων κανονισμών παραγωγής (VOC, REACH και CLP), οι οποίοι προκαλούν ανακατατάξεις στην αγορά, με συνέπεια την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου. Ακόμη, σημειώνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής (οικολογική συνείδηση) και οι νέες τάσεις μόδας (τεχνοτροπίες) ευνοούν τη ζήτηση για τις εξειδικευμένες κατηγορίες χρωμάτων (κυρίως των οικολογικών και των διακοσμητικών).

Επισημαίνεται ότι η αγορά θα αναπτυχθεί περισσότερο εφόσον εξαλειφθούν κάποια ζητήματα που αφορούν την επέκταση της υπάρχουσας εξαγωγικής δραστηριότητας, την καλύτερη οργάνωση παραγγελιών για πρώτες ύλες, την περαιτέρω επιμόρφωση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού κ. ά.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 57 επιχειρήσεων, από τις οποίες οι 43 ήταν κερδοφόρες και οι 8 ζημιογόνες. Εντός της χρήσης, 1 στις 4 εταιρείες βελτίωσε τα αποτελέσματά της έναντι του 2007, όμως τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν με μέσο ρυθμό 15,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή