Κεφάλαια 251 εκατ. ευρώ άντλησε η Eurobank με διάθεση μετοχών

Κεφάλαια 251 εκατ. ευρώ άντλησε η Eurobank με διάθεση μετοχών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους 251 εκατ. ευρώ άντλησε χθες η Efg Eurobank από τη διάθεση 26,3 εκατομμυρίων μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση. Πρόκειται για πώληση ποσοστού 4,87% των κοινών μετά ψήφου μετοχών της, κίνηση μέσα από την οποία η τράπεζα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια περίπου κατά μισή μονάδα.

Η διάθεση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, ενώ η τιμή διάθεσης ήταν 9,55 ευρώ ανά μετοχή, χαμηλότερη κατά 3,9% έναντι της τιμής κλεισίματος της Τετάρτης. Η τοποθέτηση ήταν πλήρως εγγυημένη από τον διεθνή επενδυτικό οίκο Goldman Sachs, ο οποίος ανέλαβε και τη διάθεσή τους, η οποία καλύφθηκε, μέσα σε λίγες ώρες, κυρίως από διεθνείς μακροχρόνιους επενδυτές υψηλής ποιότητας, μεταξύ των οποίων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Black Rock.

Η ευκολία με την οποία ολοκλήρωσε η Eurobank το placement του 4,87% των κοινών μετά ψήφου μετοχών της τράπεζας, επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης των μεγάλων διεθνών οίκων προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες άντλησαν συνολικά τους τελευταίους μήνες περί τα 554 εκατ. ευρώ από ξένους και Ελληνες θεσμικούς. Οι κινήσεις προσέλκυσης κεφαλαίων αποτυπώνουν την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να προετοιμαστούν σταδιακά για την επόμενη ημέρα, μετά την κρίση, που θα σηματοδοτήσει και την αποχώρηση του ελληνικού δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι την αυλαία είχε ανοίξει η Εθνική Τράπεζα με την ολοκλήρωση του placement 5.954.000 μετοχών, στην τιμή των 13,50 ευρώ ανά μετοχή (χαμηλότερη κατά 3,7% από την τιμή κλεισίματος κατά την ημέρα διάθεσης).

Ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με τη διάθεση 13.280.000 μετοχών σε τιμή 7,70 ευρώ ανά μετοχή (χαμηλότερη κατά 2,9% έναντι της τιμής κλεισίματος πριν από τη διάθεση). Η Alpha Bank διέθεσε στη συνέχεια 9.503.826 μετοχές, στην τιμή 12,12 ευρώ ανά μετοχή (την υψηλότερη τιμή του 10μήνου) ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας του διεθνούς οίκου Fidelity. Το placement των 26,3 εκατομμυρίων μετοχών που ολοκλήρωσε η Eurobank αποτελεί και το μεγαλύτερο πακέτο που διατίθεται μέχρι σήμερα και η υπερκάλυψή του σε σύντομο χρονικό διάστημα αντανακλά τις θετικές προοπτικές της τράπεζας, αλλά και συνολικότερα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ψήφο εμπιστοσύνης συνιστά τόσο η υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που υλοποίησε η Εθνική Τράπεζα στο τέλος Ιουνίου, όσο και η υψηλή κάλυψη που έχουν οι εκδόσεις ομολογιακών τίτλων των ελληνικών τραπεζών, που φθάνουν μέχρι σήμερα τα 4,2 δισ. ευρώ.

Οι διεθνείς οίκοι λαμβάνουν εγκαίρως θέση ενόψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες και το ενδιαφέρον τους αποδίδεται στην ανθεκτικότητα που δείχνουν οι πηγές κερδοφορίας τους από επαναλαμβανόμενα έσοδα, αλλά και στην προοπτική εξομάλυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα σηματοδοτήσει η έξοδος από την κρίση των αγορών στη ΝΑ Ευρώπη όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες.

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια

Στο 10,9% είχε διαμορφωθεί στο τέλος Ιουλίου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank και τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια του ομίλου ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας, λαμβανομένων υπόψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,250 δισ. ευρώ και της επαναγοράς των προνομιούχων υβριδικών τίτλων, διαμορφώθηκε τέλη Ιουνίου στο ιστορικό υψηλό του 12,2%, τοποθετώντας την Εθνική στην κορυφή των ευρωπαϊκών τραπεζών από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας. Αντίστοιχα, ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης της Alpha Bank, μετά την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 940 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο 9,7% και τα εποπτικά κεφάλαια στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 9,3% και τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή