Αυξήσεις 10% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Αυξήσεις 10% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ολόκληρη περιουσία καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς για δίδακτρα, σχολικά είδη αλλά και ξενόγλωσσα βιβλία, με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκίνησε μόλις χθες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες οι τιμές έχουν διατηρηθεί σταθερές ή οι αυξήσεις ήταν χαμηλές σε σχέση με πέρυσι, δεν ισχύει το ίδιο για τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα του μαθητή.

Τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» υφίστανται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τις δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων. Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που υπέβαλαν στο υπουργείο Ανάπτυξης τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όλης της χώρας, οι αυξήσεις των διδάκτρων για τις πρώτες τάξεις των δημοτικών και των γυμνασίων, αλλά και για τα νηπιαγωγεία τη φετινή σχολική χρονιά, είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 10%, πολλαπλάσιες δηλαδή του τρέχοντος πληθωρισμού. Δεν λείπουν, μάλιστα, και εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις σχολείων, τα δίδακτρα των οποίων ανατιμήθηκαν κατά 87,5%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δίδακτρα στα νηπιαγωγεία της Αττικής κυμαίνονται από 2.200 ευρώ έως 8.240 ευρώ. Από 2.200 ευρώ ξεκινούν και τα δίδακτρα της Α΄ Δημοτικού στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Αττικής και φτάνουν στα 11.363 ευρώ. Μεταξύ 2.600 ευρώ και 10.524 ευρώ κυμαίνονται τα δίδακτρα της Α΄ Γυμνασίου στην Αττική. Για τις ενδιάμεσες τάξεις η αύξηση στα δίδακτρα σε σχέση με πέρυσι είναι κατ’ ανώτατο όριο 3,32%, επίσης αρκετά υψηλότερη από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Μάλιστα, αν και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων αφορούν περίπου το 6% του μαθητικού πληθυσμού (3,6% στα νηπιαγωγεία, 7,1% στα δημοτικά, 5,6% στα γυμνάσια και 6,8% στα λύκεια το 2008), το ποσοστό ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου θα αυξάνεται λόγω της αλλαγής των συνθηκών ζωής.

Συνολικά, σύμφωνα με έρευνα της ICAP για την ιδιωτική εκπαίδευση, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα δαπανούν ετησίως περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για εκπαίδευση, εκ των οποίων λιγότερο από το 1/3 (περίπου 580 εκατομμύρια ευρώ) είναι για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Πολύ μεγαλύτερο, περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, είναι το ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά σε δίδακτρα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Ειδικά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών οι αυξήσεις των διδάκτρων έφτασαν φέτος έως 5%.

Σχεδόν κανένα περιθώριο επιλογής δεν έχουν οι γονείς σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για ξενόγλωσσα βιβλία: αφενός διότι τα φροντιστήρια καθορίζουν τα βιβλία που θα πρέπει να αγοράσουν οι μαθητές, αφετέρου διότι στη σχετική αγορά επικρατούν ακόμη πολλές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού με δύο αποφάσεις της επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το κόστος για τα βιβλία στις πρώτες τάξεις κυμαίνεται μεταξύ περίπου 60-80 ευρώ και αυξάνεται αναλόγως του επιπέδου. Επειδή δε η συγκεκριμένη αγορά παραμένει κλειστή, οι βιβλιοπώλες δεν μπορούν να προμηθευτούν σε χαμηλότερες τιμές τα βιβλία από το εξωτερικό και ούτε να παρέχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στη λιανική.

Περισσότερες, από την άλλη, είναι οι επιλογές στα σχολικά είδη. Το μέσο κόστος για τον μαθητή νηπιαγωγείου είναι 48 ευρώ, για τον μαθητή δημοτικού 62 ευρώ και για τον μαθητή γυμνασίου ή λυκείου 65 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή