ΔΗΚΤΗΣ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι τράπεζες για την ημέρα που η φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τελειώσει. Ο γενικός διευθυντής Οικονομικών της Εθνικής Τράπεζας, Α. Θωμόπουλος, αποκάλυψε ότι το πιστωτικό ίδρυμα εξετάζει την πιθανότητα μεγάλης έκδοσης καλυμμένου ομολόγου στο άμεσο μέλλον. Η Εθνική είχε ανακοινώσει την έναρξη προγράμματος εκδόσεων καλυμμένων ομολογιών ύψους έως 10 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2008, με κάλυψη από το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων. Μέχρι στιγμής έχει αντλήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κύπρος διατήρησε και τον Αύγουστο την αρνητική πρωτιά του μεσογειακού προορισμού με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009 οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν πτώση κατά 10,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ μόνο τον Αύγουστο η πτώση έφθασε στο 11,1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε αφίξεις είχε ο κυπριακός τουρισμός τον Αύγουστο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Νευρικότητα λόγω εκλογών

Ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά ομολόγων, με το κόστος δανεισμού του Δημοσίου να εξαρτάται ουσιαστικά από τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών. Ετσι, με αφορμή την αβεβαιότητα της προεκλογικής περιόδου, καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις στη διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών με τους γερμανικούς τίτλους. Ειδικά το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων προκαλεί νευρικότητα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όταν θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα και το χρέος του 2009, καθώς και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010. Αυτό θα είναι το πρώτο κρίσιμο και ουσιαστικό τεστ της νέας κυβέρνησης από τις αγορές.

Η μετοχική σύνθεση στον ΟΤΕ έχει νόημα να μεταβληθεί μόνον αν αλλάξει η συμφωνία των δύο μετόχων. Αυτό θα τεθεί μόνον από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιτευχθεί δημόσιος έλεγχος, όπως έχει υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, μια τέτοια πολιτική μπορεί να υποστηριχτεί μόνο με εκατοντάδες εκατ. ευρώ, τα οποία είναι δυσεύρετα στα δημόσια ταμεία.

Ούτε αγοράζουν ούτε πωλούν ΟΤΕ

Παρά τις κερδοσκοπικές και προεκλογικές κορόνες, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση στον ΟΤΕ θα παραμείνει ως έχει μέχρι το 2011.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ -εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- όσο και η Deutsche Telekom δεν έχουν λόγο ν’ αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον ΟΤΕ, αφού βάσει της συμφωνίας των δύο μετόχων, τα ίδια δικαιώματα θα έχουν. «Είτε κατέχει το 30% είτε το 70%, τα ίδια δικαιώματα θα έχει (η Deutsche Telekom)», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς.

Φέτος δεν επηρεάστηκε από την προεκλογική περίοδο

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θέλει να δείξει ότι δεν έχει παραλύσει κατά την προεκλογική περίοδο και να ενισχύσει το μήνυμα του πρωθυπουργού περί υπευθυνότητας στην οικονομία. Ετσι, σχεδόν κάθε μέρα εκδίδει ένα δελτίο Τύπου για τη δραστηριότητά του. Χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε σε διασταυρωτικούς ελέγχους των δηλωθεισών παραδόσεων από ελληνικές επιχειρήσεις σε ουγγρικές, μέσα στο 2008. Από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε ότι από τις 392 συναλλαγές που δηλώθηκαν από 303 ελληνικές επιχειρήσεις, οι 112 απ’ αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες ουγγρικές ως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις.Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θέλει να δείξει ότι δεν έχει παραλύσει κατά την προεκλογική περίοδο και να ενισχύσει το μήνυμα του πρωθυπουργού περί υπευθυνότητας στην οικονομία. Ετσι, σχεδόν κάθε μέρα εκδίδει ένα δελτίο Τύπου για τη δραστηριότητά του. Χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε σε διασταυρωτικούς ελέγχους των δηλωθεισών παραδόσεων από ελληνικές επιχειρήσεις σε ουγγρικές, μέσα στο 2008. Από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε ότι από τις 392 συναλλαγές που δηλώθηκαν από 303 ελληνικές επιχειρήσεις, οι 112 απ’ αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες ουγγρικές ως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή